eur:
393.26
usd:
367.56
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Egyre többen válnak el idősebb korban

Immár valós társadalmi problémaként kezelik a szakemberek a "grey divorce" névre keresztelt jelenséget: a tapasztalatok szerint egyre idősebb házaspárok döntenek a végleges szakítás mellett.

Olaszországban is, az elmúlt pár évben, számuk drasztikusan megemelkedett. Az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai szerint 2007-ben a 81 359 válásból 6753 esetben az exférj már elmúlt 60 éves. Ez a 2000-es számokkal összehasonlítva 2,5 százalékos emelkedés. A nők esetében csak egy kevéssel jobb a helyzet: a válások 5,3 százalékában volt érintett hatvan feletti nő.

A szakemberek több okkal is magyarázzák a jelenséget: az átlagéletkor növekedésével, a szexuális aktivitás fenntartását segítő gyógyszerekkel, valamint azzal, hogy a válás társadalmi el nem fogadása már nem olyan erőteljes.

Vincenzo Marigliano, a római La Sapienza Egyetem öregedéstudományi intézetének vezetője azonban egy fontos körülményre figyelmeztet: előfordulhat, hogy a házasfelek az öregedéssel együttjáró betegségek - Alzheimer-kór, demencia, személyiségváltozások - tüneteit mutatják, de ezekben nem rendellenességet látnak, így nem a terápiát, hanem a válást tekintik megoldásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×