Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még egy ok, ami miatt elhízhatunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyobb az esélyük az elhízásra azoknak, akiknek gyerekkorukban alacsony volt az önbecsülésük - derült ki egy átfogó brit kutatásból, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlsúlyosság nemcsak az egészségtelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra, hanem emocionális problémákra is visszavezethető.

Az 1970-es években a British Birth Cohort Study elnevezésű vizsgálatban 6500 tízéves gyereket mértek fel: pontosan megnézték testmagasságukat és súlyukat, valamint a kutatók a gyerekek érzelmi állapotát is megvizsgálták.

Húsz év elteltével újra felkeresték a vizsgálatban résztvevőket, akikről immáron 30 évesen vették fel újra az adatokat. A londoni King's College kutatói azt találták, hogy azok körében, akik tízéves korukban alacsony önbecsüléssel rendelkeztek, kevésbé érezték, hogy kontroll alatt tartják életüket és túl sokat aggódtak, több a túlsúlyos.

A vizsgálat újdonsága abban áll, hogy az elhízást eddig orvosi-emésztési gondnak tartották, de most kiderült, hogy az emocionális problémák is komoly rizikófaktort jelentenek - összegezte a kutatás eredményét David Collier professzor, aki hangsúlyozta: a vizsgálatban résztvevő gyerekek nem súlyos pszichológiai problémákkal küzdöttek, az önbecsülés hiánya mindegyiküknél az elfogadható szinten belül maradt, mégis ez legtöbbjüknél elegendő volt ahhoz, hogy későbbi életük során elhízzanak.

Szakértők hozzáteszik: a gyerekkori alacsony önbecsülés nem egyenesen vezet a felnőttkori elhízáshoz, de tény, hogy a szülők testsúlyához, az étrendhez és a testmozgáshoz hasonlóan nagy szerepet játszhat.