eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Itt az ősz - ellenőrizze az anyajegyeit!

A nyári napfény, az UV-sugárzás még azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédő készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni. Az őszi hónapokban éppen ezért hasznos részt venni egy anyajegy-szűrésen, hiszen a bőrön lévő pigmentált részek változhatnak a fény hatására.

Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk. Ez pedig azt is jelenti, hogy a napon töltött idő és a bőrt ért káros UV-sugarak hatása egész életünkön át összeadódik, és akár évek, évtizedek múlva jelentkezik mindennek a káros következménye.

Vagyis nincs felmentés a tavalyi csokibarnaságra, az idei leégésre, hiszen minden egyes napozással vagy leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulási valószínűsége - összegzi tapasztalatait Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa.

Szaporodó anyajegyek

Tudni kell, hogy napfény hatására az összes pigmentáció aktiválódik. Vagyis, ha valaki visszajön a tengerpartról, könnyen megijedhet, hogy mi történt az anyajegyeivel. A csokoládébarna bőrön ugyanis az anyajegyek is sötétednek, számuk is növekedhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt.

Később is ugyanolyan reakciók mennek végbe a pigmentált helyeken, mint a bőr más területein, vagyis ahogyan a barnaság kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is.

Természetesen mindig forduljunk szakorvoshoz, ha az anyajegyünknél változást észlelünk, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet.

Amennyiben különösebb rendellenességet nem észlelünk, akkor javasolt egy-két hónapot várni napozás után, ekkor a napsütötte szín már elhalványul, korrektebb képet mutatnak az anyajegyek. Ha tehát csak szűrővizsgálatra szeretne valaki jelentkezni,akkor jobb, ha vár októberig.

A szolárium sem jobb, sőt!

A szoláriumokban használt UV-A tartományú fény szintén provokálja az anyajegyeket, kimetszéses műtét után kifejezetten tilos ilyesminek kitenni a hegszövetet.

Az UV-A fény más esetben sem veszélytelen. Áthalad a bőr felső rétegein és a mélyebb rétegekben okoz károsodást, a bőr idő előtti öregedését, a feszesség csökkenését okozza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem véletlenül szeretné elérni, hogy 18 év alatt tiltsák be a szolárium használatát, ugyanis újabb kísérletek bebizonyították, hogy az UV-A emeli a bőrrák gyakoriságát.

Bizonyított tény az is, hogy azonos fokú barnaság, függetlenül attól, hogy napfény vagy mesterséges fény hozta-e létre, ugyanakkora mértékű károsodást okoz a bőrben, és ugyanakkora bőrrák kockázatot rejt magában.

A bőrgyógyászok egyöntetű véleménye szerint a pigmentált anyajegyekkel rendelkezőknek az UV-fényt, a napozást érdemes elkerülni, a szoláriumozás pedig minden esetben extra terhelést jelent. Tulajdonképpen a szakemberek szerint senkinek sem javasolt a barnulásnak ez a módja, tekintve, hogy míg a napfény sugárzása elől nem térhetünk ki teljes mértékben, addig a szoláriumozás mindenkinek szabad választása.Nem minden pigmentáció anyajegy

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban azonban néhány milliméteresek, világos- vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen.

Kialakulásuk leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függ, de egyes hormonális változásoknál, így természetesen a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek.

Léteznek a bőrből kiemelkedő, halványabb bőrjelenségek, amelyekben néha szőrnövekedés is megindul. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a bőr szintjében lévő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott éppen ezekből alakulhat ki gyakran rosszindulatú daganat. Érdemes tehát rendszeresen figyelni és nyomon követni a legapróbb képleteket is a bőrünkön, mert a rosszindulatú bőrdaganatok egyik fajtája, ezekhez is hasonlíthat.

Az anyajegyek eltávolítása

Általában bőrgyógyász szakorvos határozza meg, mely anyajegyeket ajánlott vagy lehetséges eltávolítani. Ez akkor indokolt, ha pigmentszerkezete gyanúsnak tűnik, ha esztétikailag vagy az elhelyezkedése miatt zavaró - például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve.

Ha a páciens kéri az anyagjegy eltávolítását, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok. Szakszerű sebészeti eltávolítás esetén a széli részeknél ép szövetekkel metszik ki, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik.

A rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozásokat még a műtét előtt onkodermatológus (bőrgyógyász, onkológus) vizsgálja, és tesz javaslatot a műtéti tervre. Mindehhez azonban az évenkénti anyajegy-szűrés elengedhetetlen!

Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha egy meglévő anyajegyünkön változás mutatkozik: megváltozik a mérete, a felszíne, a színe; elmosódik a határa; vérezni vagy viszketni kezd; begyullad, fájdalmassá válik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×