Megkövette a kormányfő a homoszexualitása miatt üldözött tudóst

Infostart
2009. szeptember 11. 13:45
Gordon Brown miniszterelnök a brit kormány nevében megkövette a számítógép matematikai elméletét elsőnek kidolgozó Alan Turingot, mivel a tudóst életében súlyos méltánytalanságok érték homoszexualitása miatt. A bocsánatkérés az után történt, hogy egy tudósokból, művészekből és emberi jogi aktivistákból álló csoport a miniszterelnökséghez fordult az ügyben.

Alan Turing a 20. század egyik legjelentősebb matematikusa volt. Nem csak arról nevezetes, hogy 1936-ban ő dolgozta ki elsőnek a számítógép matematikai és filozófiai elméletét, hanem arról is, hogy a második világháború idején, egy vidéki kastélyba összegyűjtött tudóscsoport vezető tagjaként nagy része volt a rejtjeles német katonai táviratok kódjának megfejtésében.

Turingot tudományos és háborús érdemei ellenére fogták perbe 1952-ben, mert beismerte, hogy egy férfival volt viszonya. Ez akkor még büntetendő cselekménynek számított Angliában. Büntetésként impotenciát okozó tablettákat kellett szednie.

Turing két évvel később öngyilkos lett. Félbemaradt munkája a Manchesteri Egyetemen, ahol az első korszerű számítógép-típus megszerkesztésén dolgozott. Turingtól származik a gépi intelligencia felmérését szolgáló mérési módszer is.

Az utóbbi évtizedekben Alan Turing elfoglalta méltó helyét a tudománytörténetben. De az őt életében meghurcoló angol állam nevében most hangzott el először bocsánatkérés.

Gordon Brown miniszterelnök a Daily Telegraph hasábjain kommentálta Turing ügyében kiadott nyilatkozatát. Mint írja: "A tudóst az akkori törvények értelmében ítélték el. Az idő kerekét nem forgathatjuk vissza, de kétségtelen, hogy igazságtalan elbánásban részesült, tehát megragadom az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek mindannyiunk nevében."

A miniszterelnökhöz juttatott kérelem John Graham-Cummings számítógép-tudós ötlete nyomán született meg, több ezren írták alá, így a nyíltan homoszexuális Sir Ian McEwan színművész is. Alan Turingnak nyolc évvel ezelőtt Manchesterben szobrot állítottak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást