Hermafrodita a "női" világbajnok" - derült ki a szexvizsgálatból

Infostart
2009. szeptember 11. 07:07
Caster Semeny hermafrodita - állítja egy ausztrál lap a 800 méteres síkfutás berlini győzteséről. A nemvizsgálat még nem publikált eredménye szerint a dél-afrikai sportolónak nincsen méhe és petefészkei, azért a nemzetközi atlétikai szövetség valószínűleg nem engedi többet női versenyen indulni.

Az ausztrál The Daily Telegraph a nemvizsgálat még nem publikált ereményére hivatkozva azt állítja, hogy a nemzetközi atlétikai szövetség (IAAF) sürgős műtétet javasol a 18 éves sportolónak, mert az állapota súlyos egészségügyi kockázatokat rejt.

Az IAAF állítólag azt sem zárta ki, hogy mégis megfosztják a sportolót az aranyéremtől, amelyet 800 méteren szerzett. Ez azonban valószínűtlen, mert - mint többször hangsúlyozták - nem doppingügyről van szó.

A nem-megállapító vizsgálatot az augusztusi berlini atlétikai vébén rendelte el a szövetség, kétségek merültek fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy Semenya valóban nő-e. Sajtóhírek szerint már korábban kiderült, hogy férni nemi hormon - tesztoszteron - szintje háromszorosa annak, amennyit egy "normális" nő szervezete termel.

Egy, a vizsgálat eredményeit ismerő forrás a lapnak azt mondta, hogy a sportolónak rejtett heréi vannak, ezek termelik a tesztoszteront. A tesztoszteron elsősorban az izomtömeg növekedését segíti elő, de közrejátszik a test szőrösödésében és mélyebbé teszi a hangot.

Az IAAF egyelőre azért nem hozza nyilvánosságra a vizsgálat eredményét, mert mindent a lehető legpontosabban, a rendelkezések szós szerinti betartásával akarnak intézni, Dél-Afrikában ugyanis hatalmas felháborodást keltett, hogy egyáltalán felmerült a "férfivád" Semenyával szemben. Az eredményt így csak akkor lehet az országgal elfogadtatni, ha semmibe nem lehet belekötni - hangsúlyozta a forrás.

Óvatosságra int az IAAF

Az atlétikai szövetség szóvivője nem óhajtotta kommentálni a lapértesüléseket a CNN amerikai hírtelevíziónak. "Egyszerűen nem láttam még a jelentést" - nyilatkozta Nick Davies.

Mint mondta, a vizsgálat eredményeit ugyan a szövetség megkapta Németországból, de azt még egy szakértői csoport alaposan átnézi, majd személyesen értesítik Semenyát az eredményről. Addig hivatalos közlemény sem várható - tette hozzá.