C-vitaminnal és cukorral egészségesebb a tea

Infostart
2009. szeptember 11. 20:20
Ha aszkorbinsavval - magyarul: C-vitaminnal - és cukorral isszuk a zöld teát, a szervezetünk könnyebben szívja fel az egészséges sejtműködést és antioxidáns védelmet nyújtó katechineket - derült ki egy amerikai kutatásból.

A katechinek a teában, a kakaóban és szőlőben megtalálható polifenolok, olyan természetes antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a szívbetegséget, stroke-ot, rákot, cukorbetegséget és egyéb egészségügyi problémát.

Mario Ferruzzi, a Purdue Egyetem kutatója és kollégái modellkísérletekkel bebizonyították, hogy ha aszkorbinsavat vagy szacharózt, vagy a kettőt együtt tesszük a teába, akkor háromszorosára nő a vérben felszívódó katechinek mennyisége.

A modellkísérlet olcsó előzetes vizsgálat, mielőtt állatokkal és emberekkel kezdenének jóval drágább teszteket - hangsúlyozta közleményében Ferruzzi, hozzátéve: ráadásul az eredmények is órák alatt megvannak.

A vizsgálat eredményéről a kutatók a Food Research International című szaklap online kiadásában számoltak be.