Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Évente tízezer német csecsemő jön alkohol okozta sérülésekkel a világra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évente mintegy tízezer újszülött jön alkohol okozta testi vagy szellemi sérülésekkel a világra Németországban - számolt be kedden az egészségügyi felvilágosítással foglalkozó szövetségi központ Kölnben.

A gyerekeknél kialakuló testi és szellemi sérülések leggyakoribb okozója az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása - számolt be a hivatal az alkohol által kiváltott sérülésekkel született gyerekek napja, szeptember 9. előtt. A központ felhívta a leendő anyák figyelmét arra, hogy teljesen mondjanak le az italról.

Aktuális becslések szerint az alkohol évente kétezer újszülöttnél vezet olyan súlyos sérülésekhez mint például az arc torzulása és növekedési zavarok az anyaméhben majd a világra jövetel után is, illetve motorikus zavarok. A többi nyolcezer esetben "magzati alkoholhatások" mutatkoznak, ami gyakran az agyfunkciók zavaraiban nyilvánul meg.

Kutatások szerint a várandós anyák 12-15 százaléka havonta egy vagy több alkalommal fogyaszt alkoholt, erről azonban teljesen le kellene mondaniuk - mondta Elisabeth Pott, a központ vezetője.

A hivatal tanácsadási koncepciót dolgozott ki a nőgyógyászok és szülésznők számára, a program segít a szakembereknek abban, hogy a vizsgálatok során felismerjék: kik azok a terhes nők, akik óvatlanul vállalják az alkoholfogyasztás kockázatát.