eur:
394.87
usd:
371.56
bux:
66242.39
2024. április 16. kedd Csongor

Éjjel jobban hizlal az evés, mint nappal

Aki éjjel még egyszer a hűtőbe nyúl, drámai következményekkel kell, hogy számoljon - derítették ki amerikai kutatók. Ilyenkor ugyanis sokkal jobban gyarapodik a súlyunk.

Az amerikai Evanston (Illinos állam) északnyugati egyetemén az alvást és a napi ritmust kutató munkacsoport kísérletekkel vizsgálta, milyen hatással van az étkezés időpontja a testsúlyra. Hat héten át figyeltek meg két egércsoportot, amelyek azonos kalóriatartalmú táplálékot fogyasztottak, és hozzávetőlegesen ugyanannyit is mozogtak. A két csoport közti egyetlen különbség az étkezés időpontja volt - egyikük éjjel, másikuk nappal kapott enni.

Az eredmény szerint a táplálkozás időpontja jelentősen befolyásolta az egerek testtömegét. Azok az állatok, amelyek csak nappal jutottak táplálékhoz, jóval többet nyomtak, mint éjszaka falatozó fajtársaik - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). Mivel az egerek éjjeli életmódot folytatnak, számukra az éjjeli táplálkozás a normális - a nappali a nyugalmi időszakban történt.

Még nem teljesen tisztázott a szokatlan étkezési időpontok okozta súlygyarapodás háttere, de a kutatók feltételezik, hogy a testhőmérséklet, a jóllakottságért felelős hormonok és az alvási viselkedés játszanak fontos szerepet benne.

Hasonló jelenség figyelhető meg az embernél is. Annak, aki nem reggelizik, hanem helyette éjjel eszik többet, átlagosan magasabb a testtömegindexe. Ezért úgy vélik a kutatók, hogy eredményeik alkalmazhatók az emberre is - írják az Obesity című szaklapban. Összefüggés kell, hogy legyen a belső óra, a táplálkozás ideje és a zsír beépítése között.

A rossz időben történő evés azonban nem egyedüli oka a súlygyarapodásnak. A túlsúlyosakból gyakran hiányzik a jóllakottság természetes érzése, ami egy az ember vadászó-gyűjtögető időszakából eredő génre vezethető vissza. Akkoriban az energiát raktározó hájréteg segített a túlélésben. A mai karcsú egyének már nem rendelkeznek ezzel a génnel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×