Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kaptárak a párizsi Grand Palais tetején

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A méhészek számára eddig szűz területet tár Nicolas Géant, aki a híres párizsi kiállítási csarnok, a Grand Palais tetejére telepítette kaptárait: az ezekből kiröppenő szorgalmas rovarok a francia elnöki rezidencia, az Elysée-palota és a Tuileriák kertjéből gyűjthetik a nektárt.

Az ötlet meglepőnek tűnhet - magyarázta el a Le Monde olvasóinak a méhész -, de a méhek a városban mindent megtalálnak, ami táplálkozásukhoz szükséges. A növényvilág változatos, virágok milliárdjai állnak rendelkezésükre, a nagy sugárutakat akácok, gesztenyefák, mogyorófák, hársfák szegélyezik. Vidéken viszont többnyire csak szántóföldi kultúrák váltakoznak, rovarölő szerek, műtrágyák és gombaölő szerek pusztítják a méheket. Így e hasznos rovarok halálozási arányszáma vidéken 30-50 százalék, a városban viszont a környezetszennyezés ellenére ennél jóval alacsonyabb".

Kezdetként két kaptárt állított fel Nicolas Géant a legendás üvegtetőn, nyáron mindkettőben 80-90 ezer méhvel, de nem akar itt megállni, további három kaptárt kíván a magasba telepíteni.

Az AFP friss jelentése szerint az első két kaptárból a héten már összesen 50 kiló mézet nyert ki az újító méhész, aki sokat ígérőnek tartja a kísérletet. Nicolas Géant célja évi másfél tonna, a híres kiállító csarnokban létesítendő boltban "A Grand Palais méze" címkével forgalmazzák majd a tetején termelt nektárt.

Párizsban különben mintegy 300 bejelentett kaptár működik olyan helyeken, mint a Luxembourg-kert vagy akár a Garnier-palota, vagyis a híres klasszikus operaház. A francia vidéki városokban is mind több kaptár kerül a tetőkre, kertekbe, jobbára hobbiméhészek jóvoltából.