Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Optimistábbak a férfiak, a nők spórolnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy friss amerikai közvélemény-kutatás szerint a férfiak érezhetően egyre optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően. A nők azonban továbbra is pesszimisták, nehéz anyagi helyzetre panaszkodnak, és spóroláson törik a fejüket.

A Performics megbízásából készült felmérés eredményei szerint a két nem képviselői közül, a nők azok, akik pesszimistábban látják a gazdasági helyzet alakulását. Ugyanis míg a megkérdezett nők 53 százaléka érzi úgy, hogy rosszabb anyagi helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt, addig a férfiaknak csak 38 százaléka vélekedik ilyenformán - számolt be az ELTE TTK hírlevele.

A kutatók álláspontja szerint a trend azért meglepő, mert a recesszió hatására indult elbocsátási hullám erősebben érintette a férfiakat, amelynek eredményeként az amerikai foglalkoztatottsági adatok szerint jelenleg a nők körében alacsonyabb a munkanélküliség, mint a férfiak esetében. Ugyanakkor, a szakértők szerint érthető válik a pesszimizmus, ha tekintetbe vesszük, hogy a háztartási kiadások mintegy 80 százaléka a nők kezén fut keresztül.

A felmérés szerint a nők 73 százaléka úgy érzi, a gazdasági válság alapjaiban változtatta meg a spórolásról és pénzköltésről alkotott nézeteit. A férfiak viszont lényegesen kisebb, 57 százalékos arányban éreznek így. Ezzel párhuzamosan a nők 55, a férfiak 37 százaléka tervezi, hogy a következő 60 napban is visszafogja kiadásait.

A kutatás nem csak a két nem között, hanem regionális szinten is érzékelhető különbségeket mutatott ki a gazdasági optimizmust illetően. A felmérés eredményei szerint az Egyesült Államok délnyugati régiójában élők azok, akik a leginkább bizakodóak. A helyiek 32 százaléka érzi ugyanis úgy, hogy jobb helyzetben van most, mint egy évvel korábban.

Ezzel szemben az északkeleti és közép-atlanti régióban élők 16, a délkeleti országrészben lakók 14, a középnyugation élők 9, a nyugati régióban élőknek csak 7 százaléka érez hasonlóan.