Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mi az igazság a legendás elnök egészségi állapotát illetően?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy amerikai elnök egy ritka autoimmun betegségben szenvedett - derült ki egy új jelentésből, amelynek szerzője a politikus egészségügyi adatait átnézve jött arra rá, hogy mi lehetett betegségének kiváltó oka.

John F. Kennedy kapcsán nemcsak a meggyilkolásának körülményei vitatottak, hanem az is, hogy milyen betegsége volt. Az Egyesült Államok haditengerészetének orvosa most azt állítja, hogy az 1963-ban Dallasban lelőtt elnök az Addison-kórnál súlyosabb betegségben szenvedhetett.

Dr. Lee Mandel az Annals of Internal Medicine című szaklap szeptemberi számában megjelent írásában azt állítja, hogy Kennedy elnök a többnyire fiatal felnőttkorban jelentkező Schmidt-szindrómában szenvedett, amely többek között mellékvese- és pajzsmirigy-elégtelenséget, a nemi érés megkésését, 1-es típusú cukorbetegséget, valamint a bőr pigmentsejtjeinek pusztulását okozhatja.

Mandel az elnökről hozzáférhető terjedelmes orvosi adatok átvizsgálása után készítette el jelentését. "Kennedynek több orvosi problémája volt, mint amiről tudunk" - állítja a belgyógyász specialista, aki csodálja a demokrata elnököt, mert betegsége ellenére kiválóan végezte munkáját, és sikerült magáról kialakítania az egészséges és életerős államférfi imázsát.

"Kennedynek kevesebb, mint egy éve van hátra"


JFK 1947-ben egy angliai kiránduláson lett először rosszul. Az akkor messachusetts-i szenátorként politizáló Kennedy összeesett, az orvosok ekkor diagnosztizálták nála az Addison-kórt. A mellékvesekéreg működésének elégtelenségével járó betegség súlyos esetben az anyagcsere összeomlásához, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez, majd kómához és halálhoz vezethet. Az egyik orvos állítólag azt mondta a politikus barátainak, hogy Kennedynek kevesebb, mint egy éve van hátra.

A ritka betegség kialakulásának oka elsősorban az, hogy a mellékvese nem termel elég kortizol hormont, amely többek között szabályozza a vérnyomást és a vér glükózszintjét. Tünetei lehetnek a fáradékonyság, az extrém gyengeség, a jelentős súlycsökkenés, amelyekről Kennedy állítólag sokat panaszkodott.

Mandel szerint a Schmidt-szindróma (vagy más néven APS 2) vezethetett az Addison-kór kialakulásához Kennedynél. Az orvos arra is felhívja a figyelmet, hogy JFK húgának, a nemrég elhunyt Eunice Kennedynek is Addison-kórja volt, de fia, John is egy autoimmun betegségben szenvedett.

Egy neves praktizáló endokrinológus egyetértett Mandel feltevéseivel. Dr. Paul Margulies emlékeztetett arra, hogy az orvosok milyen sikeresen eltitkolták az elnök valós egészségügyi állapotát a nyilvánosság elől. Összehasonlításképpen, a múlt héten elhunyt Edward Kennedy szenátor a nagy nyilvánosság előtt küzdött az agydaganattal, és sajtótájékoztatón jelentette be, amikor kiderült, hogy rákja van.