Miről beszélgethetett Hitler és Lenin sakkozás közben?

Infostart
2009. szeptember 3. 15:35
Napvilágra került egy száz éve készült kép, amelyen Adolf Hitler és Vlagyimir Iljics Lenin sakkozik egymással. Az alkotást Emma Lowenstramm, Hitler rajztanára készítette, aki tanúja volt a játéknak.

Minden bizonnyal Bécsben készült az a kép, amely Hitlert és Lenint együtt ábrázolja, amint éppen sakkoznak egymással. A képet mindkét "modell" aláírta a hátoldalán.

Hitler 1909-ben, a kép állítólagos készítésekor Bécsben tartózkodott. A legenda szerint hajléktalan volt, és megismerte a nagyvárosi csavargóéletet, más kutatók szerint azonban egyáltalán nem élt szűkösen akkoriban, hiszen színházba, hangversenyekre járt. Az biztos, volt egy időszak a Bécsben töltött idő alatt, amikor egy férfiszálláson élt, és azzal kereste a kenyerét, hogy művészileg nem túl színvonalas képeit árulta turistáknak.

Lenin száműzetésben élt akkoriban Bécsben. A festmény ráadásul egy közismert zsidó család otthonában készült, itt játszották ugyanis az állítólagos sakkmérkőzést.

A II. világháború alatt a család elmenekült bécsi otthonából, értéktárgyaik nagy részét pedig házuk alkalmazottaira hagyták, például rézkarcaikat vagy a sakk-készletüket.

Most az egykori házvezetők leszármazottai bocsátják árverésre a képet és a sakk-készletet egyaránt. Az előzetes becslések szerint mindkettő nagyjából 12 millió forintnak megfelelő összeget ér.

Az eladó, akinek kiléte ismeretlen, állítja, hogy a tárgyak eredetiek.

A rézkarc készítésekor Hitler húszéves volt, Lenin majd' kétszer annyi. A kép napvilágra kerülése óta sokan azt találgatják: vajon miről beszélgethetett két olyan ember, akinek a nevéhez a világ jelentős átalakítása fűződik.

Ha látni akarja az alkotást, kattintson ide.