Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Húsz év múlva a depresszió lesz a leggyakoribb betegség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetése szerint 20 éven belül többeket sújt majd a depresszió, mint bármelyik másik betegség.

A WHO megállapította, hogy szociológiai és gazdasági okok következtében a leggyakoribb betegség a depresszió lesz néhány évtizeden belül. A probléma súlyosbodását az egyes országok gazdagságával hozták összefüggésbe a jelentés készítői.

Számos fejlődő ország igen keveset, a költségvetés kevesebb mint 2 százalékát költi a mentális betegségek kezelésére, ez pedig hosszú távon hatalmas problémákat szülhet.

Jelenleg nagyjából 450 millió embert sújt valamilyen mentális rendellenesség vagy fogyatékosság, legtöbbjük fejlődő országban él.

Csendben terjed

Arra több szakértő is rámutatott, hogy a depresszió sokkal gyakoribb betegség, mint számos más, sokkal több figyelmet kapó kór. Míg a kevesebb megbetegedést okozó HIV-vírus világszerte sokkal nagyobb feltűnést kelt, addig a mentális betegségekről alig esik szó.

A kutatók megállapításai szerint a mentális betegségek csaknem fele 14 éves kor előtt kezdődik, és világszerte a gyermekek mintegy 20 százalékánál mutatható ki valamilyen rendellenesség.

Évente nagyjából 800 ezer ember követ el öngyilkosságot a világon, 86 százalékuk fejletlen vagy közepesen fejlett országban. Az öngyilkosságot elkövetők több mint fele 15 és 44 év közötti. A leggyakrabban a kelet-európai férfiak nyúlnak ehhez az eszközhöz.

Szoros összefüggés van tehát az anyagi lehetőségek, és a depresszió gyakorisága között. A fejlett országok ugyanis nagyjából kétszázszorosát képesek fordítani a mentális betegségek kezelésére vagy megelőzésére, mint a kevésbé fejlettek.