eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ritka lóbetegség okozta az állatorvos halálát

A lovakat megbetegítő ritka kórokozó, a Hendra-vírus okozta egy ausztrál állatorvos halálát; ez a negyedik ismert humán haláleset a vírus 1994-es felfedezése óta.

Paul Lucas, Queensland állam egészségügyi minisztere közleményben tette közzé, hogy Alister Rodgers, aki még júliusban kezelt egy fiatal kancát, éjszaka hunyt el a kórházban.

Kezdetben úgy vélték, hogy a kanca kígyómarás következtében múlt ki, ám később kimutatták a Hendra-vírust a beteg állatoknál a quennslandi lótenyészetben, és bevezették a karantént. A négy másik személy szervezetében, akik érintkeztek a beteg lovakkal, nem találtak kórokozót.

A vírus - amely Brisbane egyik külvárosáról kapta a nevét, arról a helyről, ahol először izolálták - influenzaszerű tüneteket okoz. A későbbiekben tüdőgyulladás és agyvelőgyulladás is kialakulhat. A kórokozó eredeti "gazdája" a fertőzött gyümölcsdenevér (Pteropus Vampyrus).

Leginkább a lovakat betegíti meg. 1994-ben a vírus 13 ló és a lóidomár halálát okozta. Egy évvel később egy farmer, aki kimúlt lovának boncolásánál segédkezett, szintén a vírus áldozatává vált. Tavaly augusztusban hunyt el az az állatorvos, aki egy fertőzött lovat gyógykezelt.

Mind a hét személy, aki érintkezett a fertőzött lovakkal a vírus felfedezése óta, Queensland állam lakosa volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×