eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Nincs időjárás" a Föld legnyugodtabb pontján

Asztronómusok felfedezték a világ legnyugodtabb, egyben leghidegebb és legszárazabb pontját, ahol szinte bizonyosan nem járt még ember. Ahogy mondják: a helyszínen gyakorlatilag "nincs időjárás". A tudósok eredetileg egy olyan pontot kerestek, ahonnan akadálytalanul lehet szemlélni az égboltot.

Ha igazán nyugodt helyen akar meditálni, akkor irány az Antarktisz; ott találták meg ugyanis a tudósok a világ legcsendesebb, egyben leghidegebb, legszárazabb és legnyugodtabb pontját.

Az asztronómusok azért örülhetnek, mert a Déli-sarkvidék e részéről háromszor jobban látni a csillagokat, mint a Föld bármely más pontjáról. Az ég ugyanis annyival sötétebb, hogy egy ott felállított átlagos teleszkóp olyan képeket produkál, mint máshol a legerősebb távcsövek - mondta Will Saunders, az ausztrál-amerikai kutatócsoport vezetője.

A tudósok műholdas felvételek, éghajlati modellek és földi állomásokról származó adatok felhasználásával bukkant rá a csak "A hegygerincnek" nevezett helyre, amely 4052 méter magasan található az Antarktiszi-fennsíkon.

A kutatók megállapították, hogy a helyi átlaghőmérséklet -70 Celsius-fok, a levegő páratartalma pedig minimális. Szélmozgás gyakorlatilag nincsen, ezért mondta azt a csoport egyik vezetője, hogy A hegygerincen nincs időjárás.

A különleges pont a Déli-sarkvidék Ausztráliához tartozó részén található, 144 kilométerre egy robotizált nemzetközi obszervatóriumtól. Korábban Kína is bejelentette, hogy megfigyelőállomást épít majd a közelben.

Az Antarktisz iránt 2004 óta érdeklődnek hevesebben a csillagászok, amikor egy tudományos cikkből kiderült, hogy a sarkvidék bizonyos pontjain felállított távcsövek a Hubble űrteleszkópéval közel megegyező minőségű képeket produkálnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×