"Nincs időjárás" a Föld legnyugodtabb pontján

Infostart
2009. szeptember 2. 21:25
Asztronómusok felfedezték a világ legnyugodtabb, egyben leghidegebb és legszárazabb pontját, ahol szinte bizonyosan nem járt még ember. Ahogy mondják: a helyszínen gyakorlatilag "nincs időjárás". A tudósok eredetileg egy olyan pontot kerestek, ahonnan akadálytalanul lehet szemlélni az égboltot.

Ha igazán nyugodt helyen akar meditálni, akkor irány az Antarktisz; ott találták meg ugyanis a tudósok a világ legcsendesebb, egyben leghidegebb, legszárazabb és legnyugodtabb pontját.

Az asztronómusok azért örülhetnek, mert a Déli-sarkvidék e részéről háromszor jobban látni a csillagokat, mint a Föld bármely más pontjáról. Az ég ugyanis annyival sötétebb, hogy egy ott felállított átlagos teleszkóp olyan képeket produkál, mint máshol a legerősebb távcsövek - mondta Will Saunders, az ausztrál-amerikai kutatócsoport vezetője.

A tudósok műholdas felvételek, éghajlati modellek és földi állomásokról származó adatok felhasználásával bukkant rá a csak "A hegygerincnek" nevezett helyre, amely 4052 méter magasan található az Antarktiszi-fennsíkon.

A kutatók megállapították, hogy a helyi átlaghőmérséklet -70 Celsius-fok, a levegő páratartalma pedig minimális. Szélmozgás gyakorlatilag nincsen, ezért mondta azt a csoport egyik vezetője, hogy A hegygerincen nincs időjárás.

A különleges pont a Déli-sarkvidék Ausztráliához tartozó részén található, 144 kilométerre egy robotizált nemzetközi obszervatóriumtól. Korábban Kína is bejelentette, hogy megfigyelőállomást épít majd a közelben.

Az Antarktisz iránt 2004 óta érdeklődnek hevesebben a csillagászok, amikor egy tudományos cikkből kiderült, hogy a sarkvidék bizonyos pontjain felállított távcsövek a Hubble űrteleszkópéval közel megegyező minőségű képeket produkálnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást