Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mit tehetnek a SkyEurope hoppon maradt utasai?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A SkyEurope bejelentette, hogy csődeljárás indul a légitársaság ellen, aminek eredményeként összes járatát leállítja azonnali hatállyal. De mit tehetnek ilyenkor azok, akik már megvették jegyüket, vagy éppen a nyaralás közepén éri őket a hír, hogy hazafelé szóló jegyük már semmit sem ér?

A SkyEurope az elmúlt hetekben olcsó jegyekkel árasztotta el a piacot annak érdekében, hogy forgalmát fellendítse. Júliusban ugyanis 37 százalékkal kevesebb utast szállított a szlovák légitársaság, mint az előző év azonos időszakában. Még vasárnap is 9 és 99 euró között lehetett jegyeket vásárolni (adóval és illetékekkel együtt) számos járatra az október 1-december 15-i időszakra.

De mit lehet tenni akkor, ha valaki már megvette jegyét, vagy esetleg éppen utazását tölti, amikor a légitársaság csődbe megy? A SkyEurope honapján is található útmutatás pórul járt ügyfeleinek.

Ha valaki hitelkártyával vásárolta a jegyet, akkor a kibocsátó banknál kell kérelmeznie, hogy a fel nem használt jegy árát térítsék meg. Ha valaki közvetlenül a SkyEurope-nak fizetett banki átutalással vagy transzferrel, annak viszont bele kell törődnie, hogy talán soha nem látja viszont pénzét - olvasható a légitársaság honlapján.

A jegytulajdonosok ugyanis az úgynevezett "fedezetlen hitelezők" csoportjába tartoznak, ami azt jelenti, hogy a felszámolási eljárás során az utolsók között fizetik ki káraikat, ha egyáltalán még látnak viszont valamit pénzükből.

Akik utazási irodán keresztül foglaltak, azoknak először ott kell érdeklődniük, ilyenkor ugyanis az utas nem a csődbe ment légitársasággal, hanem az utazási irodával szerződik. Elméletileg a jegy árát köteles visszafizetni az utazási iroda, ha nem talál olyan légitársaságot, amellyel megéri az utazást megszervezni. Az utazási iroda pedig a felszámolóhoz fordulat kárigényével.

Gyakran előfordul, hogy amikor egy légitársaság csődbe megy, megjelenik egy másik, amely hajlandó elszállítani az utasokat abban a reményben, hogy így hűséges ügyfeleket szerezhet. Ez történt most is, ugyanis már a bejelentés napján közölte a Wizz Air, hogy egységes áron, 30 euróért kínál jegyeket (a szabad helyek függvényében) saját járataira a SkyEurope jegyekkel rendelkezők számára.

Ha valaki éppen utazását tölti, vagy autót bérel a SkyEurope partnerétől, abban az esetben az eredetileg tervezett időpontig a szálláson lehet maradni és a járművet használni, a hazafelé útról azonban saját költségén kell az utasnak gondoskodnia. Az utas biztosítójához is fordulhat további útmutatásért és támogatásért - tanácsolja a SkyEurope.