Majonéz és ketchup: Ínycsiklandó szószok és gyenge középszerek

Infostart
2009. augusztus 27. 19:00
A Kosár magazin szigorú csapata 14 ketchupot és 12 majonézt augusztusban. Az eredmény felemás: a ketchupoknál három kiváló, nyolc jó, egy közepes és kettő még megfelelő minősítésű minta akadt, míg a majonézeknél egy kiváló mellett hat jó és öt közepes termék volt található.

A majonéz a francia konyha elengedhetetlen alapanyaga, nélküle nem lennének krémes szószok, ínycsiklandó dresszingek. A jó majonéz színe egyöntetű, tört fehértől világossárgáig terjedő, fényes, olajkiválástól mentes. Sima, selymes állagú, csomóktól mentes, sűrűn folyó. Illata kellemesen savanykás, mustáros, sós. Harmonikus íze édeskés, sós, savanykás, mustáros, enyhén olajos - számol be a teszt eredményéről a Kosár reklámmentes fogyasztói magazin.

A majonézek között egyetlen kiváló minősítésű minta volt, amelynek viszont alig olvashatóak a feliratai. A többi minta jó (hat termék), illetve közepes (öt majonéz) minősítést kapott.

Tipikus hibaként említhető a fehér, nem jellegzetes szín, a túl híg vagy zselészerű állomány. Az illatnál és az íznél hiba, ha egy-egy illat vagy íz külön érezhető, mert megbontja a termék harmonikusságát. A leggyakoribb gond az ecetes illat és túl savanyú íz volt.

Ennél súlyosabb a pontlevonás, ha idegen ízt éreznek a szakértők - például avas íz köszön vissza, mint a sereghajtó vagy a 12 termék közül legdrágább majonéz esetében.

A ketchup az Egyesült Államokból indult világhódító útjára. Megszámlálhatatlan variációban készítik, ami közös bennük, az a paradicsom alapanyag.

A jó ketchup sötétvörös színű, homogén, egyöntetű, jellegzetes püré állagú, csomóktól, kiválástól mentes, erőteljes paradicsom illatú. A csomagoláson feltüntetett fűszerek illata harmonikusan érezhető. Íze savanykás, édeskés, sós, paradicsom ízű, a felhasznált fűszerek íze harmonikus.

Különösen megnyerte a bírálók tetszését három, egymástól teljesen különböző jellegű termék. Nyolc mintát értékeltek a bírálók jónak, emellett egy közepes és kettő még megfelelő minősítésű termék akadt. Jellegzetes kifogások, amelyek pontlevonást eredményeztek: külön érezhető az édes és külön a savanyú íz, egy-egy felhasznált fűszer (például fahéj, szegfűszeg), túlzottan vöröshagyma ízű.

A két sereghajtó ketchup színe eltért a várttól, állományuk a kelleténél hígabb volt, de ennél is nagyobb súllyal esett latba, hogy tisztátalan mellékíz érződött rajtuk.

Ha tudni akarja, melyik termék milyen minősítést kapott, kattintson ide!