Kivégzett foglyokból származik az átültetett szervek 65 százaléka

Infostart
2009. augusztus 27. 21:00
Kína nemzeti szerv-donor programot indított, hogy kevésbé legyen rászorulva a kivégzett elítéltek szerveire az átültetések során. Jelenleg a donorok 65 százaléka halálraítélt fogoly.

Kínát már régóta bírálják azért a gyakorlatért, hogy az országban valóságos üzletággá vált a szervátültetés. A leggyakoribb donorok a halálraítélt foglyok, akiket a bírálók szerint arra kényszerítenek, hogy engedélyezzék a szerveik felhasználását a kivégzésük után.

Az új, önkéntes donorprogramot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és nemzetközi jogvédők is üdvözölték, mert az megfelel a más országokban folytatott gyakorlatnak.

Kínában az orvosok 2007-ben döntöttek úgy, hogy nem ültetnek át szervet őrizetben tartott személyekből, kivéve, ha a beteg családtag. Az egyik vezető lap azonban most ritka módon leleplezte azt a gyakorlatot, hogy a donorok 65 százaléka halálraítélt fogoly.

A kínai egészségügyi államtitkár ezt nem titkolta és elismerte, hogy az elmúlt években a legtöbb átültetett szerv kivégzett elítéltektől származott, de ehhez előtte beszerezték a foglyok beleegyezését. "A halálra ítéltek nem a megfelelő forrás" - ismerte el Huang Csie-fu.

Az új, önkéntes rendszerre az egészségügyi minisztérium és a kínai vöröskereszt szeretné arra bátorítani az általában vonakodó lakosságot, hogy váljon regisztrált donorrá. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azért használták fő forrásnak a kivégzett elítélteket, mert nem létezett normális szervdonor rendszer.

Az új szisztéma viszont már kapcsolatot teremt a potenciális donorok és a szervekre váró betegek között és nyilvánossá teszi a várólistákat, hogy a szervek elosztása átlátható és igazságos módon történjen.

Kínában még mindig nagyon kevesen ajánlják fel szerveiket, részben kulturális okokból, mert nem szokás a szervek kivétele a temetés előtt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást