A cukorbetegség téli betegség?

Infostart
2009. augusztus 25. 08:20
A gyermekeknél gyakrabban alakul ki télen a diabétesz, mint nyáron - állapította meg egy friss kutatás. A fiúk ráadásul veszélyeztetettebbek, mint a lányok.

A téli hónapokban a szervezet vércukorszintje ingadozóbb, ráadásul ebben az évszakban több fertőzés is fenyegeti a szervezetet. Mindezek következtében a gyermekek szervezetében gyakrabban jelentkezik a diabétesz télen, mint nyáron.

A kisfiúk ráadásul veszélyeztetettebb helyzetben vannak, mint a kislányok, mivel náluk a betegséget előidéző körülmények is gyakoribbak.

A tél és az 1-es típusú diabétesz közötti összefüggést már korábban is gyanították a kutatók, a kapcsolat okát azonban nem találták meg.

Az 1-es típusú diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de legtöbbször gyermek- vagy fiatalkorban alakul ki. A betegek általában soványak, és a betegség megállapítása előtt sokat fogynak. Kezelése inzulinnal lehetséges, hiszen következménye, hogy a szervezet nem képes az inzulin termelésére.

A kutatást egy finn állami egészségügyi intézmény készítette, amely az eredményeket a Diabetic Medicine című szaklapban publikálta.