Szaporodnak a kérdőjelek az eltűnt hajó körül

Infostart
2009. augusztus 20. 13:30
A rejtélyes körülmények között eltűnt, majd megkerült Arctic Sea teherhajó felrobbantásával fenyegetőztek elrablói - állítják orosz hírügynökségek. Az orosz haditengerészet nyolc embert tartóztatott le, akiket azzal vádolták, hogy eltérítették a hajót.

Az orosz hatóságok több hét hallgatás után végre elkezdtek beszélni arról, hogy mi is történhetett az orosz tengerészek által vezetett máltai hajóval. Azt mondták, hogy a hivatalosan faanyagot szállító Arctic Sea-t még a Balti-tengeren hatalmába kerítette nyolc támadó és az Atlanti-óceánra irányította a hajót.

A haditengerészet nyolc embert - baltikumi és orosz állampolgárokat - vett őrizetbe, akik állítólag váltságdíjat követeltek és a hajó felrobbantásával fenyegetőztek. A legénység szerint a támadók megszabadultak fegyvereiktől, amikor egy orosz tengeralattjáró-elhárító hajó megállította az Arctic Sea-t. A fedélzeten azonban mászó felszerelést, egy felfújható motorcsónakot és fényjelző rakétákat találtak.

Elemzők és független újságírók azonnal megkérdőjelezték a hivatalos verziót és arra utaltak: titkos rakomány lehetett a fedélzeten, például nukleáris anyag vagy tömegpusztító fegyverek.

A máltai tengerészeti hatóság szerint az Arctic Sea igazából soha nem tűnt el, de nem részletezték állításukat. Azt is hozzátetteék, hogy a finn, máltai és a svéd hatóságok beleegyeztek abba, hogy ne adjanak ki részleteket és így óvják a személyzet és a hajó biztonságát. Mindezt úgy is lehet értelmezni, hogy a biztonsági szervezeteknek is közük volt az ügyhöz - jegyezte meg a Reuters.

Az Interfax hírügynökség szerint a hajó biztosítója másfél millió dollár váltságdíjról szóló követelést kapott, az azonban nem volt világos, hogy kitől.

A finn rendőrség azt mondta: a hajót azután kaphatja vissza a finn tulajdonos, hogy befejezték a nyomozást - ez azonban hónapokig is eltarthat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást