A Stasi rettegett Michael Jacksontól

InfoRádió / MTI
2009. július 31. 06:30
1988. június 19-én kellemes izgatottságra ébredtek Nyugat-Berlin lakói: aznap, a Brandenburgi kapu közelében adott koncertet Michael Jackson. A Fal túloldalán azonban másfajta izgalmakat jelentett a popsztár fellépése, a Stasi ugyanis attól rettegett, hogy a koncert politikai provokációra adhat lehetőséget.

Az NDK hírhedt állambiztonsági szolgálata, a Stasi már hetekkel a fellépés előtt aktát nyitott az énekes keleti rajongóiról - számolt be csütörtöki számában a Bild című napilap.

A legnagyobb német bulvárlap birtokába került Stasi-feljegyzések szerint ugyanis a titkosszolgálat konfrontációra számított a pályája csúcsán lévő popsztár fellépése előtt. Épp ezért a Stasi távol akarta tartani a kelet-berlini lakosokat azoktól a környékektől, ahonnan hallhatták volna a koncertet.

A titkosszolgálat ehelyett azzal az ötlettel állt elő, hogy egy kelet-berlini stadionban két perces csúszással közvetítik a showt, ami által kiküszöbölhető lett volna bármilyen politikai provokáció, és még egy kis cenzúra is belefért volna az időkeretbe.

A tervből végül nem lett semmi, a biztonsági szolgálat vezetésében győzött a "józan belátás", és a koncert idején inkább hajtóvadászatot indítottak a popcsillag kelet-berlini rajongói után.