Egy válás örökre nyomot hagy

Infostart
2009. július 29. 08:00
A válás hosszan elnyúló, igen káros csapást mér a szervezetre, amely ezután teljes egészében sosem regenerálódik - állapították meg amerikai kutatók.

A chicagói felmérésbe 8 652 embert vontak be, akik mindegyike elmúlt már 51 éves, de még 61 év alatt voltak. Kiderült, hogy körükben 20 százalékkal magasabb a krónikus betegségek száma, például a rák, mint azoknál, akik sosem házasodtak meg.

Azoknak, akik később újra férjhez mentek vagy megnősültek, 12 százalékkal voltak rosszabbak a mutatói az egyedül élőknél - derült ki a Journal of Health and Social Behavior című lapban megjelent tanulmányból.

A tanulmány készítők szerint az emberek mindegyike egy bizonyos egészségi állapotban kezdi meg felnőtt életét, amelyet megtarthat vagy lerombolhat a házasságban szerzett tapasztalataival.

A Chicagói Egyetem szociológia professzora szerint a válság vagy az özveggyé válás sokat ront az emberek egészségén, mert az ilyen helyzetbe kerülők jövedelme csökken, miközben az őket érő stressz szintje emelkedik. Ez utóbbit növeli például a közös gyermek nevelésének megszervezése.

Ugyanakkor arra is rámutatnak: a házasság előnyt jelent az egészségi állapotunkra nézve.