eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyolcvan éve született a hatvanas évek legérdekesebb asszonya

Nyolcvan éve, 1929. július 28-án született Jacqueline Lee Bouvier, John F. Kennedy amerikai elnök, majd Arisztotelész Onasszisz görög hajómágnás felesége, a maga korában a világ egyik legcsodáltabb asszonya.

Jómódú, francia gyökerű katolikus családból származott, amikor 1947-ben bemutatták a társasági életben, őt választották meg "az év első bálozójának". Az egyetemen francia irodalmat tanult, majd a Washington Times-Herald fotósa és kolumnistája lett. 1952 májusában mutatták be John F. Kennedynek, s Jackie kezdetben fantasztának nézte a fiatal szenátort, aki arról beszélt, hogy ő lesz az Egyesült Államok elnöke. Egy év múlva összeházasodtak, s Kennedy 1960-ban megnyerte az elnökválasztást, nem kis részben felesége vonzerejének köszönhetően.

Jackie minden idők legfiatalabb First Ladyjeként, 31 évesen költözhetett be a Fehér Házba, s megváltoztatta a washingtoni társasági élet stílusát. Az üres, merev fogadások helyét kötetlen, mégis elegáns vacsorák és partik vették át, melyekre művészeket is meghívtak. Ízlése, bája nők millióinak szolgált iránytűként, amit ő viselt, azt akarta hordani mindenki más is. Testtartása, járása tantárgy lett a manökeniskolákban, interjúk tömegét adta és állandóan fényképezték. A "köztársaság királynője" néha férjét is a háttérbe szorította, Kennedy egy látogatás után így élcelődött: én vagyok az a férfi, aki elkísérte Jacqueline Kennedyt Párizsba.
Kennedy azonban egyáltalán nem volt mintaférj, szeretőinek egyre hosszabb listáján számos filmsztár is szerepelt, közülük a legismertebb Marilyn Monroe volt. Jackie méltósággal tűrte John kicsapongásait, sosem beszélt megpróbáltatásairól, magánéleti boldogtalanságáról. Kétszer elvetélt, egy gyermeke néhány naposan halt meg, csak egy fia és egy lánya élte meg a felnőtt kort.

Kennedy 1963. november 22-én Dallasban merénylet áldozata lett. "A nemzet özvegye" koporsóban fekvő férjének ujjára húzta jegygyűrűjét és a temetéssel befejezettnek tekintette életét. Amikor 1968-ban mindenben mellette álló sógorát, Robert Kennedyt is meggyilkolták, már egy görög sorstragédia hősnőjének tűnt az amerikaiak szemében.

Õ azonban kilépett a politikából és a Kennedy-klán életéből. 1968-ban a világot sokkolva férjhez ment a nála 28 évvel idősebb görög hajómágnás Onassziszhoz. Bár ezzel és a 28 oldalas házassági szerződéssel vélhetőleg a nyugalmat és az anyagi biztonságot akarta biztosítani a maga és a gyermekei számára, egyikben sem lett része. Továbbra is paparazzók serege kísérte, a megromlott házasságból csak a pénzről folyó marakodás híre szivárgott ki, s Onasszisz 1975-ben bekövetkezett halála után Jackie "alig" 20 millió dollárt örökölt.

Ezután New Yorkba költözött, a nyilvánosságtól visszavonultan élt idős barátjával, a gyémántkereskedő Maurice Tempelsmannal és a Doubleday kiadóvállalat szerkesztőjeként dolgozott. Örömöt gyermekeiben és unokáiban lelt 1994. május 19-én bekövetkezett haláláig, utolsó óráit családja körében töltötte.

A közvélemény szemében ő testesítette meg a nemes fennköltséget, a fiatalság kecsességét és az ízlés gazdagságát, a XX. század egyik mítosza maradt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×