eur:
393.67
usd:
369.52
bux:
65667.53
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Teker 11 éve, már csak néhány hónapja van hátra

Megnézte Belgrádot, elgyönyörködött a Nándorfehérvár várából elé táruló látványban, s hétfőn már tovább is ment a nepáli Puskar Sah, a modern kor egyik legnagyobb világutazója, aki csaknem 11 éve járja kerékpárján a világot.

Szerbia volt a 149. ország, amelyet a 41 éves férfi útja során felkeresett, hogy a békébe vetett hitét, egy jobb jövőhöz fűződő reményét terjessze.

Szociológushallgató volt, amikor 19 évvel ezelőtt részt vett a nepáli egypártrendszer elleni, szélesebb demokráciát követelő tüntetésekben. Többször letartóztatták, a rendőrségen brutálisan megverték, börtönben ült.

Miután lediplomázott, Puskar Sah eldöntötte, hogy más módon küzd az eszményeiért: felpakolt a biciklijére, eltette rémült édesanyjától (apját, aki katona volt, s Indiában szolgált, 18 éves korában elvesztette) kapott 100 nepáli rúpiáját - ma nagyjából 1 eurónak felel meg -, s elindult világkörüli útjára.

Tizenegy évesre tervezi az 1998. november 29-én elkezdett utat, s még egy nagy expedícióra készül: fel akar mászni a "világ tetejére", a Mount Everestre, hogy kitűzze rá mindazoknak az országoknak a zászlóit, amelyeket 11 éves kerekezése közben felkeresett. Utána pedig leül, hogy könyvet írjon nagy utazásáról.

Puskar Sah - mint szerb újságíróknak megfogalmazta - lényegében a célegyenesben van, hiszen már csak négy hónapig kell tekernie a pedált. Az üzenet, amellyel nekiindult a világnak, önbeigazoló jóslatnak bizonyult: a szinte semmire se elég, villámgyorsan elfogyó 100 nepáli rúpiát mindig pótolták jóakaratú, békére vágyó emberek.

Majdnem tizenegy év alatt, 148 országban tizenegyszer rabolták ki, de mi ez ahhoz képest, hogy közel 4000 reggelt ért meg szerte a világon, majdnem 150 országban - mondta a Politika című belgrádi lapnak.

Puskar Sah a nepálin kívül csak az angolt beszéli, de eddig ezzel is boldogult. Négyszáz írás jelent meg már róla a világ 38 nyelvén. Útja a http://www.pushkarshah.com internetes oldalon is követhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×