Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közelít az újtípusú influenza az angol királynőhöz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megjelent az új influenzavírus a brit királyi család közvetlen környezetében is.

A News of the World - a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap - beszámolója szerint a fő londoni rezidencián, a Buckingham-palotában két alkalmazottnál mutatták ki a Nagy-Britanniában igen gyorsan terjedő kórt. II. Erzsébet királynő kedvenc vidéki kastélyában, a London nyugati határában emelkedő Windsorban egy további megbetegedést észleltek.

A lap bennfentes forrása szerint a személyzet mindenképpen el akarja kerülni, hogy a 83 éves uralkodó és 88 éves férje, Fülöp edinburghi herceg megfertőződjék a H1N1 vírussal.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szakértői hangsúlyozzák, hogy az esetek nagy többségében enyhe lefolyású a betegség, ám a kiemelten veszélyeztetettek közé tartoznak a gyermeket váró kismamák, a krónikus betegségekben szenvedők és az 5 évesnél fiatalabb kisgyerekek mellett az idős emberek is.

A királynő és udvartartása hamarosan a nyári rezidenciára, a skóciai Balmoral kastélyába vonul vissza, így csökken a fertőzési kockázat.

Nagy-Britanniára különös dühvel támadt rá a kór: a 60 milliós lakossághoz mérve az egész világon itt a legnagyobb a fertőződési arány. A brit egészségügyi hatóságok a minap közölték, hogy csak az elmúlt héten százezren fertőződtek meg az országban az új influenzavírustól, a halottak száma eddig 31.

A betegség gyors terjedése felvásárlási hullámot is elindított: a lázmérők, antiszeptikus törlőkendők és a szappanféleségek értékesítése az utóbbi napokban a hétszeresére ugrott, és sok helyen már kezdenek kifogyni a készletek. Lázmérőt például számos patikában már jó ideje nem lehet kapni.

Jelentősen emelkedik a konzervek kereslete is, mivel sokan attól tartanak, hogy a betegség miatt hosszabb ideig nem tudnak kimozdulni otthonukból.