Audrey Tautou nekiment a franciák ikonjának: Chanel egy hazug

Infostart
2009. július 27. 19:24
Hazugnak nevezet a francia divatszakma nagyasszonyát, Coco Chanelt Audrey Tautou, aki maga alakítja a legendás divatdiktátort az idén moziba került egyik életrajzi filmben.

Coco Chanelt többször megvádolták azzal, hogy kollaborált a nácikkal a II. világháború alatt, amikor is német szeretőjével a párizsi Ritz szállóban lakott.

Chanelnek emellett voltak zsidóellenes megnyilvánulásai és a homoszexualitást is bírálta.

A Coco avant Chanel (Coco Chanel előtt) című filmben a dívát megtestesítő színésznő, Audrey Tautou ugyanakkor úgy látja: Chanel hazug volt, így nem lehet tudni pontosan, milyen életet élt azelőtt, hogy híres lett.

"Mivel fiatal éveiről sosem akart beszélni - nem tudom miért -, talán mert szégyellte azt, vagy nem akarta, hogy sajnálják az emberek szegény származásáért" - nyilatkozta Tautou.

A film éppen ezeket az éveket próbálja bemutatni, hogyan vált a vidéki árvaházban felnőtt gyermek nemzetközileg ismert tervezővé. A film a Coconak becézett Gabrielle Chanel azon éveire fókuszál, amikor sikertelenül próbálkozott az énekesi karrierrel.

Az alkotást azonban számos kritika érte, mivel kimaradt belőle a divatdiktátor és a német Hans Gunther von Dincklage kapcsolata, valamint Chanel antiszemitizmusa és homofóbiája.