Megjelenik Graham Greene befejezetlen regénye

InfoRádió / MTI
2009. július 21. 07:30
Graham Greene egy korábban ismeretlen, befejezetlen regénye most folytatásokban kerül egy amerikai magazin olvasói elé, s még az is lehetséges, hogy pályázatot írnak ki a történet befejezésére.

A The Empty Chair (Az üres szék) című műből öt fejezet készült el, a 22 ezer szavas történet egy gyilkosság körüli rejtélyt tár fel vidéki környezetben. Greene befejezetlen regénye sok hasonlóságot mutat az angol vidéken játszódó krimik királynőjének, Agatha Christie-nek a műveivel.

"Minden megvan, ami Agatha Christie vidéki gyilkosságaihoz kell, de Graham Greene történetében egyedülálló fordulat is szerepel" - mondta a folytatásokat közlő amerikai The Strand magazin vezető szerkesztője. "Jelen vannak Greene erőteljes karakterjellemzői, és noha csak 22 éves volt, amikor lejegyezte, a történet egyértelműen Greene műve, egy érett író munkája" - tette hozzá Andrew Gulli.

A The Empty Chair Lady Alice Perriham, egy arisztokratához férjhez ment színésznő bemutatásával, pontosabban az általa adott partival indul. Azt már a történet elején megtudja az olvasó, hogy Lady Alice számára az egyik legfontosabb dolog, hogy semmi esetre se nézzen ki 35 évesnél öregebbnek. A parti azonban nem várt fordulatot vesz, amikor a lady vendégei rátalálnak Richard Groves mellbeszúrt holttestére.

Az 1926-ban született befejezetlen kéziratra Greene egykori iskolatársa, Francois Gallix bukkant rá a Texasi Egyetemen. Gallix szerint a történet egy Greene számára meghatározó időszakban született, amikor a brit író áttért a római katolikus hitre, és segédszerkesztőként kezdett dolgozni Londonban a The Timesnál. Életrajzírója szerint ez volt az az év, amikor Greene elhatározta, hogy megpróbál sikeres íróvá válni.

Graham Greene eddig ismeretlen regényének egy-egy fejezetét a The Strand következő öt számában olvashatja - negyedévente - a nagyközönség, és a folyóiratnál gondolkodnak azon is, hogy esetleg pályázatot írnak ki a történet befejezésére.

"Bármi legyen is, azt szeretnénk, ha Greene örökösei elégedettek lennének" - mondta Gulli, hozzáfűzve: "ha azt szeretnék, hogy egy író fejezze be a történetet, az is nagyszerű volna, de ha érdekelné őket egy olvasói verseny, az is nagyon jó lenne".

A krimikre szakosodott The Strand eredetileg 1891 és 1950 között jelent meg Nagy-Britanniában, és olyan neves szerzők írásait adta közre, mint Graham Greene, Agatha Christie, Rudyard Kipling és Arthur Conan Doyle. A magazint 1998-ban "élesztették fel" az Egyesült Államokban, s nemrégiben Mark Twain egy korábban ismeretlen történetét és egy elveszettnek hitt P.G. Wodehouse-művet is közölt.