Mi az, ami még a víznél is jobban hidratál?

Infostart
2009. július 20. 21:10
Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek még a víznél, sőt még a sportitalnál is hatásosabban töltik fel a szervezetet értékes anyagokkal.

Két vizsgálat (az Aberdeen és a Nápoly Egyetemé) is kimutatta: néhány gyümölcs- és zöldségfajta akár kétszer olyan hatékonyan hidratálhatja a szervezetünket, mint egy pohár víz. Ezek az egészséges harapnivalók sót, ásványi anyagokat és cukrot is tartalmaznak, vagyis úgy működnek, mint a sportolók által kedvelt izotóniás sportitalok.

A lista élén a görögdinnye áll, amely 92 százalékban tartalmaz vizet, 8 százalékban cukrot, és van még benne kalcium, magnézium, kálium és nátrium is, de ezeken kívül a C-vitamin és béta-karotin tartalma is magas.

A görögdinnyéhez hasonlóan a papaya is rendelkezik hidratáló tulajdonságokkal, a zöldségek közül pedig az uborkát említik, amely akár a víznél is képes jobban hidratálni a szervezetet. Szakértők két-három zellerszár elfogyasztását is javasolják, amely szintén feltölti a szervezetet nátriummal, magnéziummal és káliummal.