Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rettegett cár Mohamedet viselte a sisakján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
llah és Mohamed próféta nevét megörökítő arab írást fedezett fel egy iráni nyelvész IV. (Rettegett) Iván páncélsisakján, aminek nyomán - ha nem is teljes komolysággal - felmerülhet a kérdés, hogy a véreskezű orosz cár ortodox keresztény hitét esetleg a muzulmán vallásra cserélte fel.

A nevezetes sisakot nemrégiben kiállították a Volga Kaszpi-tengeri deltavidékén fekvő Asztrahanyban abból az alkalomból, hogy Rettegett Iván csapatai 450 éve vették be a várost. A fejfedő Svédországból érkezett: nem tudni, miként sodorták a történelem viharai Stockholmba, talán a cár fiának utód nélküli halálát követő zűrzavaros időkben hurcolták el a Kremlből lengyel katonák, akiktől hadizsákmányként kerülhetett svéd kézre.

A henger alakú, éles csúcsban végződő sisakon szláv nyelvű felirat hirdeti, hogy a fejfedő Ivan Vasziljevics nagyfejedelem - azaz Rettegett Iván - tulajdona.

A kiállítást megtekintette Irán asztrahanyi konzulátusának tolmácsa - hivatásos nyelvész - is, aki a sisak tekervényes díszei között egy másikat is talált: Allah és az ő prófétájának nevét arab betűkkel. Mint később kiderült, az arab feliratot összesen hétszer vésték rá a sisakra - írta a felfedezésről beszámolva a Komszomolszkaja Pravda című tömeglap.

Egyelőre nem világos, mindez hogyan történhetett. Elképzelhető, hogy a sisak valamelyik csata után trófeaként került az orosz cár birtokába, vagy a török szultántól kapta ajándékba, s a szláv feliratot később vésték rá a fegyvermesterek, akik az arab írást vélhetően csupán díszítésnek nézték.