Mégis rákot okoz a mobiltelefon?

Infostart
2009. július 18. 14:00
A mobiltelefon gyakori használata magyarázhatja a fültőmirigy-rákos esetek ugrásszerű növekedését - állítják izraeli kutatók, akik a szájüregi daganatos megbetegedések számának alakulását vizsgálták 1970 és 2006 között.

A kutatók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy emelkedik a fültőmirigyben felfedezett rosszindulatú daganatok száma. Jelentésük szerint 1980 és 2002 között évente átlagosan 25 fültőmirigy-rákot diagnosztizáltak, mostanra azonban a megbetegedések száma drámaian, évi 70-re emelkedett.

A kutatók 11.843 szájüregi daganatos megbetegedésről tudnak, s ezek közül a harmadik leggyakoribb a fültőmirigy rákos megbetegedése. A leggyakoribb az ajak- és a torokrák.

A fültőmirigy - a nevéből következően - a fül alatt található, vagyis ott, ahova az ember a mobiltelefont tartja. Ezzel ellentétben a száj alsó részében lévő mirigyek rákos megbetegedése nem lett gyakoribb.

A kutatást az Izraeli Fogrovosok Szövetsége rendelte meg és Avi Zini, a Héber Egyetem-Hadasszah Fogorvosi Kar fogorvoslási szakának munkatársa vezette.