Jazz szól a villamosokon

InfoRádió / MTI
2009. július 18. 20:30
Jazz szól a lisszaboni villamosokon és a történelmi lifteken Lisszabonban délelőtt és este 11-kor a városháza kezdeményezésére.

Jazztrombiták, szaxofonok, gitárok és nagybőgők pódiuma lett több lisszaboni villamosjárat és történelmi lift.

Amikor eljön az este 11 óra, a zenészek felszállnak a Lisszabon legmeredekebb helyeire is felkapaszkodó híres sárga villamosokra és a liftekre. Néhány csettintés után a zenészek hozzálátnak, és szórakoztatják az utasokat, akik meglepetten és ijedten figyelik a muzsikusokat.

A "Jazz 11-kor" azonban nemcsak az éjszakai baglyoknak szól, délelőtt 11-kor szintén találkát ad egymásnak a jazz és a lisszaboni utazóközönség; ekkor tíznél több muzsikus váltja egymást a város magaslatain.

A már második kiadású kezdeményezés egész júliusban tart azzal a céllal, hogy a tömegközlekedés új távlatait és használatának új lehetőségeit villantsa fel - mondták el a szervezők.

A város történelmi városnegyedében található, Portugália nemzeti műemlékeiként számon tartott, a villamosokhoz nagyon hasonlító liftek viszik a járókelőket a város alacsonyabban fekvő részeiből a "felsővárosba".

Lisszabon legrégebbi liftjét, az Ascensor do Lavrát 1884-ben nyitották meg; a legforgalmasabb az Ascensor da Glória, a legfestőibb útvonalon az Ascensor da Bica közlekedik, az egyetlen függőleges útvonalú pedig az Elevador de Santa Justa.