eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tévéműsorban fényezte magát az oligarcha

Nagy-Britanniából is távozik Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha, aki korábban a Strabag résztulajdonosa is volt. A milliárdos erről a BBC elemző műsorának adott monstre interjújában beszélt. Az egyik ok az lehet, hogy a brit kormány nem volt hajlandó kimenteni a tulajdonában lévő LDV-furgongyárat, a másik pedig, hogy brit politikus ismerősei miatt összefüggésbe hozták a párt-támogatási botránnyal.

Az orosz oligarchák számára a legtöbb út Londonba vezet, legalábbis ideig-óráig. Ez derült ki abból az exkluzív interjúból, amelyet Oleg Gyeripaszka, a Ruszal alumíniumgyár tulajdonosa, egyben az egyik leggazdagabb orosz üzletember adott a BBC Newsnight című műsorának.

Gyeripaszkára az idén rájár a rúd: a Forbes magazin szerint 40 milliárd dollárra rúgott vagyona a töredékére zsugorodott a hitelválság miatt. Kénytelen volt eladni a Magna kanadai autó-alkatrész gyártó többségi tulajdonát, megvált Strabag-részvényeitől és csődbe ment Nagy-Britanniai furgongyára, az LDV. Mindennek tetejébe egy másik orosz oligarcha egy brit bíróság elé citálta oroszországi vagyona miatt, és a bíró illetékesnek nyilvánította magát az ügyben.

Az üzletember, aki egy ideje valamiért nem kap amerikai vízumot és egy éve nem járt Nagy-Britanniában - pedig Londonban elegáns háza van -, úgy látta, eljött az idő egy kis jó publicitásra. A BBC tévé mélyelemző műsorát, a Newsnightot hívta meg, amelynek Oroszország-szakértője, Tim Whewell elutazhatott a milliárdos kívülről hagyományos, de belülről stílusosan berendezett szibériai faházába.

Meglátogatta egyik alumíniumgyárát és az az üzemet, ahol a Gazelle kisteherautók és a Volga Siber gépkocsik készülnek. A vendégével angolul beszélgető Gyeripaszka közben azt próbálta mutatni: egyszerű sorból felemelkedett, családja jóvoltából egyetemet végzett ember, aki odafigyel a gyáraira és betartja a törvényt.

Whewell megismételt kérdéseire kitérően vagy kérdésekkel válaszolt, amikor szóba került: hogyan élte túl a 90-s évek alumínium-háborút, amelynek során sok üzletembert megöltek.

Barátság?

Amikor szóba került, hogy Korfu közelében horgonyzó jachtján vendégül látta Peter Mandelson volt EU-kereskedelmi biztost, ma gyakorlatilag brit miniszterelnök-helyettest és a brit ellenzék kiszemelt pénzügyminiszterét, azt válaszolta: vakációját töltötte. "De vajon felajánlott-e pénzt a brit Konzervatív Pártnak?" "Minek?" -kérdezett vissza. Mindig távol tartottam magam a politikusoktól, mondta csendesen.

Annyit viszont megjegyezett: nem érti, a költségtérítési botrány miatt miért folytat hadjáratot a brit média a képviselők ellen. "De hasznot húzott-e a barátságból?" "A barátságból? Nem ez a dolgom. Amit elértem, magam értem el" - hangzott a válasz.

A 20 perces, több helyszínen felvett interjú után az embernek az az érzése támadt: a felek úgy váltak el, hogy mindenki kapott valamit, bár nem úgy, ahogy akarta: Gyeripaszka emberi portrét láthatott viszont magáról, bár abból kimaradt, hogy részt vett a G8-as csoportnak beadott klímastratégia kidolgozásában és jótékonykodását sem említették.

A Newsnight pedig kapott egy ritka lehetőséget, és riportere megszorongatta az üzletembert, bár a legtöbb kérdés megválaszolatlan maradt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×