Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Félelmetesen gyorsan fogyaszt az új csodagyógyszer!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Drámai módon csökkenti a testsúlyt egy új tabletta, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki. Egyelőre állatkísérleteket végeztek, amelyek során egy hét alatt testsúlyuk negyedét elveszítették az egerek.

Minden eddiginél hatásosabbnak tűnik az a tabletta, amelyet az Indianai Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A kísérletek során az egerek egy hét alatt elveszítették testsúlyuk negyedét és zsírtömegük 42 százalékát.

Egy hónap alatt még döbbenetesebb eredményt értek el: az egerek testsúlyának 28,1 százaléka, a zsírtömegüknek pedig a 62,9 százaléka fogyott el. Ahhoz azonban még további vizsgálatokra van szükség, hogy megkezdhessék a szer tesztelését embereken is - számoltak be a kutatók a Nature Chemical Biology című szaklapban.

A szer alapja egy mesterséges hormon, amelyet glukagonból (a hasnyálmirigy alfa sejtjei által termelt, a vércukorszintre is ható hormonból), valamint glukagonszerű peptid-1-ből (GLP-1), egy, a glükóz-anyagcserét szabályozó természetes hormonból készítettek.

Bár a glukagon és a GLP-1 szerkezetében azon hasonló, vegyi összetételük és biológiai funkcióik különböznek. Az már korábbi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy csökkentik az étvágyat és testsúly csökkenéshez vezetnek, mert növelik a szervezet kalória-felhasználását.