Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A válság hozadéka: idén kevesebben nyaralnak atommeghajtású jégtörőn

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egzotikus északi-sarkvidéki turistautakat is utolérte a gazdasági válság: idén érezhetően jóval kevesebben áldoznak arra, hogy két hétig nyaralhassanak egy minden kényelemmel felszerelt orosz atommeghajtású jégtörő hajón, mint korábban.

A második világháborús győzelem ötvenedik évfordulójáról elnevezett jégtörő pénteken fut ki Murmanszk kikötőjéből, fedélzetén 120 - többnyire európai és amerikai - turistával, akik kéthetes útjukért 22 ezer 690 dollárt (4,5 millió forint) fizettek a hajó tulajdonosának, az Atomflot állami vállalatnak.

Idén ez az első turistajárat, amelyet még egy követ majd, jóllehet az Atomflot eredetileg ötöt-hatot tervezett a nyári szezonra. A csökkenés oka prózai: a gazdasági válság közepette még az évnek e szakában elvileg oly forró Cipruson és az Egyesült Államokban is egyre nehezebben találni utasokat.

Az Atomflot 1990 óta szervez turistautakat atommeghajtású jégtörőin, amelyek mindeddig nagy népszerűségnek örvendtek az egzotikus utakra vágyó nyugat-európai, amerikai és ázsiai turisták körében. Az oroszok viszont nem nagyon vágynak az Északi-sarkvidékre, az utaslétszámnak általában csak az ötödét teszik ki.

Pedig a Győzelem 50 Éve őket is minden kényelmi szolgáltatással felszerelve várja. Van rajta étterem, amelybe befér az összes utas, két bár, könyvtár, előadóterem, edzőterem, szauna, s ha az utasnak fürdőzni támad kedve, felmelegített tengervízzel teli úszómedence várja, nem kell a jégtáblák között megmártóznia.