A hat legsúlyosabb veszély, ami a gyerekeket fenyegeti nyáron

Infostart
2009. július 10. 09:00
A quad, a gumiasztal, a bicikli, a görkorcsolya és a gördeszka, a vízbefúlás, az autóbaleset és a kiszáradás - ezek a legsúlyosabb veszélyforrások, amelyek nyáron a gyerekeket fenyegetik - állítják amerikai orvosok. Van közük olyan is, aki egyenesen betiltatná a quadokat és a gumiasztalokat az Egyesült Államokban.

A gyerekek nem vigyáznak magukra, ezt a felnőtteknek kell megtenniük helyettük. Nagyobb odafigyeléssel ugyanis sok gyermekbaleset megelőzhető lenne - hangsúlyozta Tony Scalzo, a Saint Louis-i Egyetem klinikájának munkatársa, aki a maga részéről betiltatná a quadokat és a gumiasztalokat az Egyesült Államokban.

Mivel azonban ez nem lehetséges, azt javasolja, hogy sisak nélkül senki nem ültesse a gyerekét quadra. Ami pedig a gumiasztalokat illeti, legalább védőhálót szereltessenek rá, mert már ezzel is sok balesetet meg lehetne előzni.

Jó tanácsok a szülőknek, hogyan vigyázzanak a gyerekre:

- Ha a gyerek biciklizik, görkorcsolyázik vagy gördeszkázik, mindenképpen viseljen megfelelő védőfelszerelést. A legfontosabb a megfelelő méretű sisak, de az is sokat segít a baleset megelőzésében, ha a bicikli fékje, gumijai és a lámpája jól működik.

- A kicsi gyermekek akár sekély vízbe is belefulladhatnak, ezért mindig adjunk rájuk karúszót, és egy pillanatra se hagyjuk őket felügyelet nélkül!

- Ha autóval indulunk útnak, mindig használjuk a gyerekülést! Érdemes gyakran beiktatni rövidebb megállókat, amikor a gyerek kifutkározhatja magát.

- Mindig figyeljünk oda arra, hogy a kisgyerek eleget igyon! De ne vizet adjunk neki, mert az felhígítja a vér sótartalmát, a sóhiány pedig légzési problémákhoz és rohamokhoz vezethet.