eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma

Kíváncsi rá, hol lehet ingyen strandolni a Balatonnál?

Ki mondta, hogy strandolni csak pénzért lehet? A Balaton gazdag kínálatot nyújt ingyenes strandokból, az ezekben a napokban 25 fokos vízhőmérséklet pedig sokakat vonz, az északi és a déli parton egyaránt. A Pénzcentrum megírta, hova menjen, ha ingyen akar fürdeni!

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint a Balaton vízének összetétele kiváló és megfelelő a vízállás is. A kémiai vizsgálatok alapján a tó oxigén- és tápanyagháztartása is megfelelő.

A Balaton vizének fürdésre való alkalmasságát - az ÁNTSZ által vizsgált egészségügyi szempontok mellett - a klorofill értékével is mérik: ezek alacsonyak voltak, a szakemberek jellemzően a kiváló kategóriába tartozó értékeket mértek, és csekély az algák mennyisége is. A Balaton vízállása jelenleg a siófoki vízmérce szerint 103 cm, az átlagos mélysége 3,5 méter, azaz a tóban elegendő mennyiségű víz van.

Az Európai Bizottság nemrég ismertette annak a felmérésnek az eredményét, amely a fürdőhelyek vízminőségét vizsgálta a tavalyi fürdési idényben. Ebben Magyarország jól szerepelt: a hazánkban vizsgált 256 fürdőhely 86 százaléka (220 hely) megfelelt a minőségi előírásoknak, 131 pedig kiváló minőségű volt. 2007-ben 12 fürdőhelyet kellett bezárni, a 2008-as fürdőidényben már csak hét ilyen strand volt.

A legfrissebb adatok alapján (2009.május 5. és június 24. között vett minták eredményei) az illetékes ÁNTSZ a Balatonnál 147 strandot talált fürdőzésre alkalmasnak.

Ahol a part szabad

A Balatonban hivatalosan ott szabad fürdeni, ahol azt nem tiltják (például kihelyezett táblákkal). Így tehát a legtöbb önkormányzat él is a lehetőséggel, és kisebb-nagyobb partszakaszokat szabadít fel annak érdekében, hogy ott ingyenes fürdőhelyet létesítsen.

A legfontosabb szabály, hogy tilos fürödni korlátozott látási viszonyok között, például ködben vagy sötétben, és természetesen mindig figyeljük a viharjelzéseket.

Éjszaka csak a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mélyvíz határáig. Szintén tiltott a fürdés hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagy hajók, úszó munkagépek és a fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében,

Ha a legjobb magyarországi strandok listájára kíváncsi, kattintson ide!

A kijelölt fürdőhely határa a parton 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50x50 cm-es bójákkal van megjelölve.

Ha a legnagyobb ingyenes balatoni strandok listája érdekli, kattintson ide!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×