Kíváncsi rá, hol lehet ingyen strandolni a Balatonnál?

Infostart
2009. július 8. 14:08
Ki mondta, hogy strandolni csak pénzért lehet? A Balaton gazdag kínálatot nyújt ingyenes strandokból, az ezekben a napokban 25 fokos vízhőmérséklet pedig sokakat vonz, az északi és a déli parton egyaránt. A Pénzcentrum megírta, hova menjen, ha ingyen akar fürdeni!

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint a Balaton vízének összetétele kiváló és megfelelő a vízállás is. A kémiai vizsgálatok alapján a tó oxigén- és tápanyagháztartása is megfelelő.

A Balaton vizének fürdésre való alkalmasságát - az ÁNTSZ által vizsgált egészségügyi szempontok mellett - a klorofill értékével is mérik: ezek alacsonyak voltak, a szakemberek jellemzően a kiváló kategóriába tartozó értékeket mértek, és csekély az algák mennyisége is. A Balaton vízállása jelenleg a siófoki vízmérce szerint 103 cm, az átlagos mélysége 3,5 méter, azaz a tóban elegendő mennyiségű víz van.

Az Európai Bizottság nemrég ismertette annak a felmérésnek az eredményét, amely a fürdőhelyek vízminőségét vizsgálta a tavalyi fürdési idényben. Ebben Magyarország jól szerepelt: a hazánkban vizsgált 256 fürdőhely 86 százaléka (220 hely) megfelelt a minőségi előírásoknak, 131 pedig kiváló minőségű volt. 2007-ben 12 fürdőhelyet kellett bezárni, a 2008-as fürdőidényben már csak hét ilyen strand volt.

A legfrissebb adatok alapján (2009.május 5. és június 24. között vett minták eredményei) az illetékes ÁNTSZ a Balatonnál 147 strandot talált fürdőzésre alkalmasnak.

Ahol a part szabad

A Balatonban hivatalosan ott szabad fürdeni, ahol azt nem tiltják (például kihelyezett táblákkal). Így tehát a legtöbb önkormányzat él is a lehetőséggel, és kisebb-nagyobb partszakaszokat szabadít fel annak érdekében, hogy ott ingyenes fürdőhelyet létesítsen.

A legfontosabb szabály, hogy tilos fürödni korlátozott látási viszonyok között, például ködben vagy sötétben, és természetesen mindig figyeljük a viharjelzéseket.

Éjszaka csak a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mélyvíz határáig. Szintén tiltott a fürdés hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagy hajók, úszó munkagépek és a fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében,

Ha a legjobb magyarországi strandok listájára kíváncsi, kattintson ide!

A kijelölt fürdőhely határa a parton 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50x50 cm-es bójákkal van megjelölve.

Ha a legnagyobb ingyenes balatoni strandok listája érdekli, kattintson ide!