Borral készült ételekkel döntöttek rekordot Pakson

InfoRádió / MTI
2009. július 5. 18:32
Új magyar rekord született Pakson, a 17. Gastroblues Fesztiválon, mert egyszerre, egy helyen soha nem sütöttek-főztek még annyi borral készült ételt, mint vasárnap, a nemzetközi fesztivál záróprogramján - közölte az MTI-vel Sebestyén István.

A magyarországi rekordok regisztrátora szerint "a magyar nép le sem tagadhatná, hogy gasztronómiai nemzet", mert a bejegyzett rekordok több mint fele ebben a témakörben született.

Összesen 160 étel került a zsűri elé, amiből 149 felelt meg a kritériumoknak. A főzőversenyen a legsikeresebben a Dunakömlődi Borbarát Kör szerepelt: elvitték a közönségdíjat, a legszebb főzőhelyért járó elismerést, és ők nyerték a szabadtűzön készült ételek versenyét. A főszakács Szabóné Varkoly Rita volt, aki szarvashúst tálalt fel hagymalekvárral, chilis-csokis borral és knédlivel.

Kovács János Venesz-díjas mesterszakács, zsűrielnök szerint "rendkívül ötletgazdag" volt a paksi fesztivál, rengeteg fantáziadús étel került a zsűri asztalára. Változatos ételfajtákat készítettek borral a desszertektől a szabadtűzön főtt ételekig. Kiemelte, hogy az utóbbi kategóriában győztes étel merész ízkompozíciót képviselt, nagy bátorsággal kínálta készítője a vadhúst boros keserűcsokoládéval és hagymalekvárral.

Magyarországon nem volt még példa arra, hogy boros ételek készítésével kapcsolatos, vagy más hasonló jellemvonással rendelkező ételekből tömegszerűségi rekordot állítottak volna fel - mondta Sebestyén István.

A paksi rekord rövidesen bekerül a magyarországi rekordok hivatalos adatbázisba, ahol azonban nem ez lesz az első paksi bejegyzés. Schuckert József szerkesztő műsorvezető, a paksi Fortuna rádió stúdiójában 2003. augusztus 30-án reggel 6 órától másnap 24 óráig, azaz 42 órán keresztül vezetett egyfolytában műsort és kezelte az adáslebonyolító technikát is, ezzel adva maratoni egyszemélyes talkshow-t a rádió hallgatóinak.