Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bemutatkozott a Thaiföldön született első pandabébi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nagyközönségnek is bemutatkozott a hét végén a Thaiföldön született első pandabébi.

Ezrek özönlötték el az ország északi részén fekvő Csiangmai állatkertjét szombaton, a hat hete világra jött kispanda bemutatására rendezett háromnapos nagy csinnadratta kezdetén.

Az egyelőre még névtelen pandabébi évekig tartó kísérletezés után született Kínától kölcsönkapott szülők kölykeként.

Az állatgondozók mindent megtettek, hogy a 2003 óta az állatkertben élő óriáspandapárt, Lin Huit és Csuang Csuangot párzásra ösztönözzék - még jelképes esküvőt is tartottak nekik, sőt a hímnek párzó pandákról szóló "pornóvideót" vetítettek -, ám végül is mesterséges megtermékenyítésre kényszerültek.

A május 27-én született kicsi immár két kilós és negyven centis, és gyorsan nő, naponta 6-7 dekával gyarapodik a súlya.

Õ az idei év első pandabébije a világon; a veszélyeztetett állatfaj ellései általában a júliustól szeptemberig tartó időszakra esnek.

A pandapárt Kína adta tíz év időtartamra kölcsön Thaiföldnek egy kutatási program részeként. A szerződés szerint a születendő bocsokat két éven belül Kínába kell szállítani, Szophon Damnui, az állatkert igazgatója azonban igyekszik majd alkudni.

Az óriáspanda veszélyeztetett állatfaj. Adatok szerint a természetben már csak mintegy ezer példány lelhető fel, míg állatparkokban további körülbelül 100 él. A kedves külsejű, bambuszon élő mackók mindenütt, így Csiangmaiban is az állatkertek látogatóinak kedvencei.

Az első thaiföldi panda elnevezésére nyilvános pályázatot hirdettek, amelyre több mint félmillió javaslat érkezett; nevét a jövő hónapban választják ki a négy finalista közül.