"Csónakázás" autóval - miért érdemes kikerülni a pocsolyákat az utakon?

Infostart
2009. június 30. 14:00
Biztonsági és műszaki kockázattal is jár, ha az autósok belehajtanak egy-egy nagyobb eső után kialakuló mély pocsolyába - mondta Pesolt Ferenc, a Hungaroring Vezetéstechnikai Centrum vezető instruktora. Hozzátette, érdemes elkerülni ezeket a pocsolyákat, még ha egy hosszabb útvonalat is kell választani emiatt.

Nem ritka, hogy egy-egy nagyobb esőzés után hatalmas pocsolyák alakulnak ki az utakon, amelyek nagy kockázatot jelenthetnek az autósok számára. A Hunagroring Vezetéstechnikai Centrum vezető instruktora figyelmeztetett, hogyl mivel nem ismerjük az út burkolatát, könnyen előfordulhat, hogy kiálló tárggyal ütközünk, ha egy vízzel teli gödörbe hajtunk. Ez komoly sérülést okozhat a járművön, de ki is térítheti a haladási irányból.

Pesolt Ferenc szerint a másik problémát a vízátfolyás jelenti. Ilyenkor megszűnik a kapcsolat a gumiabroncs és a burkolat között, az autó pedig nem reagál sem a gázadásra, sem pedig a fékezésre, és nem is kormányozható addig, amíg a kerék nem érintkezik újra a talajjal - magyarázta a szakértő.

Az sem használ a kocsinknak, ha a túlhevült motorblokk belseje egy hideg vízzuhanyt kap, amikor belehajtunk egy pocsolyába, mert igen költséges a javítás - tette hozzá Pesolt Ferenc, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a nyári gumiabroncsoknak nem a vízelnyelés és a vízkiszorítás a profiljuk, könnyen előfordulhat, hogy víz kerül a gumi bordáiba, jelentősen megnövelve ezzel a fékhosszt.

A szakember azt tanácsolja, hogy próbáljuk meg elkerülni a pocsolyákkal teli útszakaszt, még akkor is, ha kerülőutat kell emiatt tennünk. 

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást