Figyelmeztetés a várandós anyáknak

Infostart
2009. június 29. 08:45
Nagyobb az esélye a koraszülésre azoknak a várandós anyáknak, akiknél a terhesség első három hónapjában jelentkezett valamilyen komplikáció.

A 75 nő bevonásával, a European Society of Human Reproduction and Embryology által készített felmérés azt is kiderítette, hogy a fellépő rendellenességek nemcsak az aktuális terhességek szempontjából jelentenek kockázatnövelő tényezőt, hanem a későbbiekre is.

Az első néhány hétben jelentkező vérzés növeli a görcsrohamos esélyét, a korai szülés esélyét, és csaknem kétszeresére növeli annak rizikóját, hogy a gyermek kis súllyal jön a világra. A méh bevérzése még inkább növeli ezeket a kockázatokat.

Az is kockázati tényező, ha nagyon erősen jelentkeznek a reggeli rosszullétek. Vigyáznia kell magára annak az ikerterhes anyának is, akinél a második gyermeket csak később vették észre az orvosok.

A hollandiai Erasmus Egyetem egyik kutatója, Robbert van Opperaaij hangsúlyozta: egyértelmű kapcsolat van a korai komplikációk és a későbbi problémák között, így azoknak, akiknek nehezen indult a terhessége, fokozottan óvniuk kell magukat.