Dió nagyságú jéggel csapott le a vihar Szabolcsra

InfoRádió / MTI
2009. június 26. 16:45
Vihar csapott le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére; péntek délután Nyíregyháza térségében okozott károkat a szél és a jégeső.

A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére érkezett jelzések szerint Biri, Balkány és Szakoly környékén keletkeztek a nagyobb károk - mondta Lukovics Zsolt, tűzoltó főhadnagy az MTI-nek.

A három település körzetében fákat döntött ki a szél, elektromos vezetékeket szakított el.

A dió nagyságú jég a mezőgazdasági ültetvényekben tett kárt, megtépázta a növényeket, földre verte a gyümölcsök egy részét.

Nyíregyházán ugyancsak dió nagyságú jég esett, és szintén az ültetvényekben tett kárt.

Szabolcsban korábban, június 7-én pusztított ítéletidő, amely Tiszavasvári, Nyíregyháza, Kisvárda és Vásárosnamény térségében több mint 8.000 épületet rongált meg, a földeken pedig 6,2 milliárd forint kárt okozott.

Balogh Tibor, a legnagyobb károkat szenvedett Nyírbogdány polgármestere pénteken az MTI-nek elmondta: az 1.050 megrongálódott épület 40 százalékát már helyreállították, s nagy erővel dolgoznak a többinél is, hogy megakadályozzák a szinte mindennapos eső kártételét a fóliával ideiglenesen letakart tetejű házaknál.

A helyhatósági vezető arról is tájékoztatott, hogy a kárfelmérést már befejezték, miután műszaki segítséget kaptak a nyíregyházi önkormányzattól, valamint az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal debreceni, szolnoki és nyíregyházi szervezetétől. A károk összesítését is megkezdték, amit a június 30-ai határidőig befejeznek.

Balogh Tibor megemlítette: az utóbbi három hét további viharai, esőzései megtépázták a fóliaborítást a házakon, többször kellett helyreállítani azokat, s kisebb beázások is előfordultak a megrongálódott lakásoknál.