Harmincötezer éves a világ legrégebbi hangszere

Infostart
2009. június 25. 22:00
Egy keselyűcsontból készült furulya a világ legrégebbi hangszere; a radiokarbon kormeghatározás szerint 35 ezer évvel ezelőtt faraghatták ki őseink. A különleges lelet egy németországi barlangból került elő.

Egy teljesen ép, keselyűcsontból készült furulyára, és két másik, mammutagyarból faragott fúvós hangszer darabjaira bukkantak a régészek egy németországi barlangban, amelyben egykor az első modern emberek éltek, miután elhagyták az afrikai kontinenst.

A baden-württenbergi Hohle Felsből májusban ugyancsak szenzációs lelet, egy Vénusz-figura került elő, amely a szakértők szerint az eddig ismert legrégebbi ősanya-szobrocska.

A most talált, 21,8 centiméter hosszú és 8 milliméter átmérőjű furulya a radiokarbon kormeghatározás szerint körülbelül 35 ezer évvel ezelőtt, a késői őskőkor (felső paleolitikum) idején készülhetett.

A felfedezés hírét a Tübingeni Egyetem munkatársai a Nature magazinban publikálták. Nicholas Conard és kollégái szerint lehetséges, hogy összetartó ereje miatt maga a zene is hozzájárulhatott a Homo sapiens fennmaradásához, és végső soron a Neander-völgyi ősember kihalásához.