Miért nem érdemes tiltani a gyereket az édességtől?

Infostart
2009. június 16. 09:20
Nem érdemes diétáztatni a gyerekeket és eltiltani őket az édességektől, mert a szülők ezzel éppen a várttal ellentétes hatást érik el: "rászoktatják" őket a nagy zabálásra. Egy időben két kutatás is erre a meglepőnek tűnő eredményre jutott.

A gyerekek elhízását megakadályozni próbáló szülők gyakran a várttal ellenkező hatást érik el - állapították meg a Bristoli Egyetem pszichológusai, akik Jeff Brunstorm vezetésével végezték a vizsgálatot.

Kiderült, hogy azok, akik különleges, alacsony kalóriatartalmú diétán vannak, gyakran hajlamosak a szokásosnál nagyobb adagot befalni, és így ugyanannyi tápanyagot a szervezetükbe vinni, mint ha oda sem figyeltek volna az étrendjükre.

Brunstormék egy másik kutatás során olyan gyerekeket figyeltek meg, akiket ritkán engednek a szüleik édességet enni. Róluk kiderült, hogy amikor szabad a pálya, hajlamosan túlenni magukat a tiltott édességekből.

A 10-12 év közötti gyerekeknek hatféle egészségtelen nassot kínáltak a vizsgálat alatt. Megkérték őket, hogy becsüljék meg, mennyi az édességből a túl sok. Azok, akik rendszeresen kapnak otthon édességet és rágcsálnivalót, sokkal jobban meg tudták becsülni a nass kalóriatartalmát.