Miért kapnak jobb osztályzatokat a lányok az iskolában?

Infostart
2009. június 8. 09:40
A lányok felülmúlják teljesítményben a fiúkat az iskolában, mert helyesebbek és "kellemesebbek" - állítják izraeli kutatók.

Világos kapcsolat van az iskolában mutatott kedvesség és kellemesség, valamint az osztályzatok és a vizsgaeredmények között - állítják az izraeli Haifa Egyetem kutatói, akik összesen 52, 14 és 15 éves diákot vontak be kutatásukba.

Azt vizsgálták, hogy milyen erős a kapcsolat az iskolai teljesítmény és a személyiség között. A diákok tanulási szokásai között kicsi különbséget észleltek, de azt találták, hogy a lányok sokkal kooperatívabbak voltak az órákon.

"Azok a diákok, akik kellemesebb személyiséggel rendelkeztek, jobban boldogultak és jobb eredményeket értek el, mint a többiek a kooperatív helyzetekben, és ez magyarázhatja, hogy a lányok teljesítményben felülmúlják a fiúkat" - mondják a kutatók, akik szerint az is valószínűsíthető, hogy a kedvesebb és helyesebb diákok, akik jobban teljesítenek az iskolai környezetben, sikeresebben befolyásolják a tanárok róluk alkotott előítéletét.

A kutatók szerint minden korosztálynál megfigyelhető, hogy a lányok eredményei jobbak a fiúkénál, és ez a különbség csak tovább növekszik, ahogy a gyerekek idősödnek.

A Working With Man nevű oktatási alapítvány vezetője több tényezővel magyarázza a lányok iskolai sikereit. Trefor Lloyd szerint ugyanis a lányok aktívabban tárgyalnak és egyezkednek a tanárokkal, sőt többször is kérdeznek, míg a fiúk szeretnek inkább "láthatatlanok" maradni az órákon, és csak vonakodva kérdeznek.