Hogyan lehet rávenni a gyereket, hogy rendesen egyen?

Infostart
2009. június 5. 09:20
Minden szülő rémálma, hogy gyerekük néhány (általában egészségtelen) ételen kívül nem hajlandó mást enni. Sok mindent lehet tenni azért, hogy az étkezések ne naponta ismétlődő tortúrák legyenek - állítja egy brit szakértő.

Néhány szülő úgy hiszi, hogy kisgyerekük nem képes szilárd tápanyagot megenni, mert evészavara van, pedig nem orvosi, sokkal inkább viselkedési problémára lehet ezt visszavezetni - állítja a BBC angol közszolgálati adó étkezési tanácsadója és gyerekegészségüggyel foglalkozó szakértője.

Az étel fegyver, amellyel a gyerek sakkban tarthatja a szülőt - fogalmazott Su Laurent, aki szerint könnyedén lehet orvosolni, ha a gyerek néhány jól megszokott ételen kívül mást nem hajlandó lenyelni, kiüti a szülő kezéből a felkínált ételt vagy makacsul összezárja száját és elfordítja fejét.

Ezek a gyerekek gyakran túlsúlyosak lesznek, mivel szüleik attól félnek, hogy kiéheztetik őket, így megadják nekik azokat az ételeket, amiket szeretnek - többnyire a gyorséttermek kínálatából.

Ezeknél a családoknál az étel dominál, a szülők pedig nem látják a kiutat - pedig van megoldás. A szakértő szerint néhány alapvető szabályt betartva "lefegyverezhetjük" gyerekünket.

Ne csináljunk belőle nagy ügyet

Először is tegyük szórakoztatóvá az étkezéseket - javasolja Su Laurent, aki szerint a legtöbb szülő fél attól, hogy csemetéje piszkos lesz, ha önállóan eszik, ráadásul hatalmas rumli lesz körülötte. Pedig élvezetessé teszi a gyerek számára az étkezést, ha az anyuka vagy az apuka nyújtotta kanál helyett a saját ujjaival maszatolhatja össze magát.

Ne kényszerítsük, hogy egye meg a felkínált falatot, mert akkor biztos, hogy elfordul és összezárja a száját. Tegyünk elé egy kis adag egészséges ételt, majd 15 perc múlva akkor is vegyük el előle a tálat, ha hozzá sem nyúlt. Ne csináljunk túl nagy ügyet belőle, és ne adjunk neki nassolni valót a következő étkezés előtt, még akkor sem, ha hisztizik.

Sok gyerek, aki keveset eszik tejjel pótolja a kieső kalóriát. Csökkentsük le a napi tejadagot, és adjunk neki inkább vizet vagy felhígított gyümölcslevet. Jutalmazzuk meg, ha kipróbál valami újat, de ne büntessük, ha nem hajlandó más ételt enni.