Hírnév + gazdagság = boldogtalanság?

Infostart
2009. június 3. 08:40
A gazdagság, a hírnév és a jó megjelenés sokkal inkább a szorongás jele, mint a boldogságé - állapította meg egy kutatás, amelynek eredményeiből az is kiderül, hogy minél inkább a külsőségek határozzák meg céljainkat, annál kevésbé okoz tartós boldogságot azok elérése.

A Rochesteri Egyetem pszichológus kutatói 147, frissen végzett egyetemistát faggattak céljaikról és arról, mennyire érzik boldognak magukat. A vizsgálatokat két éven át végezték a kutatók.

A megkérdezetteket céljaik alapján két csoportba osztották: az elsőbe tartoztak azok, akik számára a siker és a hírnév volt a fontosabb, míg a másodikban azok, akik számára ez az egészség, a kiegyensúlyozott párkapcsolat és a személyes fejlődés.

A második kategóriába tartozók nagyobb önbecsüléssel rendelkeztek, és nagyobb érzékkel arra, hogyan válhatnak kiegyensúlyozott, egészséges és boldog emberré. Gyakrabban jelentkezett azonban a szorongás és a boldogtalanság azoknál, akik az első kategóriába tartoztak, ők azok, akik az úgynevezett "amerikai álmot" követik.

A kutatásból megállapítható, hogy az emberek céljai minél inkább a külsőségekre irányulnak, annál kevesebb boldogságot adnak.

Bár a vizsgálat részeredményeiből ugyan kiderült az is, hogy az egyes célok eredménye mindenképpen boldogságérzetet okoz, ezek átmenetinek bizonyulnak azoknál, akik számára a siker és a hírnév volt a cél, míg tartós azoknál, akik a személyes fejlődésüket tartották fontosnak.