Egyre népszerűbb a mobil internet

Infostart
2009. május 29. 13:32
Európában az internethez csatlakozó számítógépek 12 százalék 2008 végén már nem vezetékes, hanem mobil elérést használt - derült ki a Berg Insight piackutató cég legutóbbi felméréséből. Ez azt jelenti, hogy 14,6 millió számítógép felhasználója döntött a mobil internet mellett.

Folyamatosan nő a mobil internetet használók száma a Berg Insight piackutató felmérése szerint. Európában 2008 végére az internethez csatlakozó számítógépek 12százaléka, vagyis több mint 14,6 millió eszköz mobil elérést használt. Becslések szerint ez a szám 2014-re elérheti a 68 milliót.

A svéd piackutató szerint az EU 25 országában 2008-ban 74 százalékkal nőtt a vezeték nélkül internetezők száma, a szolgáltatók bevétele pedig elérte a 3,4 milliárd eurót. Az adatok alapján a piackutató évi 14 százalék körüli emelkedést prognosztizál, így a mobil internet szolgáltatók bevétele 2014-re meghaladhatja a 7,5 milliárd eurót.

Észak-Amerikában még nem terjedt el ennyire a mobil internet: 2008-ban 4 millió felhasználót regisztráltak. A szolgáltatók bevétele itt körülbelül 2,9 milliárd dollár.

Míg korábban a mobil internetet exkluzív, üzleti felhasználású termék volt, mára széles körben elterjedt, és lassan a hálózatok kapacitásának határait feszegeti. Felmérések szerint a mobil adatforgalom többségét már a notebookon internetezők teszik ki, nem az okostelefon felhasználók.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást