A fociőrültek vezetési stílusa megváltozik, ha meccset hallgatnak

Infostart
2009. május 27. 21:00
Rendkívül balesetveszélyes, ha a futballdrukkerek vezetés közben a rádión követik a meccs közvetítését - derült ki brit szakértők kutatásából, akik szerint a szurkolók vezetési stílusa alapvetően megváltozik, ha élőben hallgatják a mérkőzést.

A Leicesteri Egyetem kutatói fociszurkolókat és a sportágat nem igazán kedvelőket kértek meg arra, hogy egy szimulátorral vezessenek egy autóúton, miközben a rádióban élőben hallgatták a meccs közvetítését.

A vizsgálat bebizonyította, hogy a szurkolók vezetési stílusa nagymértékben megváltozott a mérkőzés előrehaladtával: hirtelen lassítottak vagy gyorsítottak, illetve hajlamosak voltak túl közel menni a másik járműhöz, vagy veszélyes előzési manőverbe kezdtek. A drukkerek 15 százaléka azt is bevallotta, hogy ha vezetés közben hallgatja a meccset a rádión és a kedvenc csapata gólt szerez, akkor elengedi a kormányt.

A kutatók szerint a fociőrültek vezetését és a koncentrációt nagyban befolyásolja a meccs irama, a gólszerzés, a tizenegyes megadása vagy éppen meg nem ítélése és a kiállítás.

Michael Pont, az egyetem professzora szerint széles körben elfogadott tény, hogy a vezetés közbeni telefonálás balesetveszélyes, de más tevékenységeknek, például a sportközvetítések hallgatásának is hasonló hatásai lehetnek.